Dagen då Kalix fyller mest

Den dag då flest antal Kalixbor firar sin födelsedag inträffade i söndags. Den 13 april har 66 Kalixbor bemärkelsedag och äldst av dem är Bagargummans mamma Margit Andersson i Kalix-Nyborg.

MESTA FÖDELSEDAGEN. Den 13 april fyller flest Kalixbor år, hela 66 stycken är berättigade till tårtkalas och födelsdagsvisa. Mamman till souveniren Bagargumman, Margit Andersson, är en av dem.

MESTA FÖDELSEDAGEN. Den 13 april fyller flest Kalixbor år, hela 66 stycken är berättigade till tårtkalas och födelsdagsvisa. Mamman till souveniren Bagargumman, Margit Andersson, är en av dem.

Foto: Greta Sköld

KALIX2008-04-14 06:00
Änkan Margit Andersson har fyra barn, tio barnbarn och fem barnbarnsbarn. De sistnämnda är förstås de viktigaste och deras fotografier välkomnar en redan i hallen. Hon är unik och samtidigt född på den vanligaste födelsedagen bland alla Kalixbor. Margit Andersson är dock den med mest aktningsvärd ålder. För de flesta Kalixborna är hon känd som mamma till souveniren Bagargumman, som hon började tillverka vid 55-årsåldern.Souvenirförslag
- Jag hade tagit hand om barn, sedan barnbarn och behövde något att göra och fick då se att de efterlyste förslag på en souvenir som skulle förknippas med Kalix, berättar hon. Och bagargumman tillverkades sedan under många år men när mannen, som svarvade träkroppen fick astma blev det för dyrt att leja bort delar av produktionen och hon lade så småningom av. Något patent på produkten söktes aldrig eftersom det ansågs för dyrt. Men den största hon tillverkat finns hos Gene tunnbrödsfabrik, en över en meter hög bagargumma. Numera är det virkning som gäller för Margit.- Man måste ha någonting att göra annars blir man tokig, förklarar hon och visar gardinerna hon håller på att virka till sin dotter.
Kalix vanligaste födelsedag är 13 april, då 66 personer fyller år. På andra plats kommer 2 april med 64 personer.Den ovanligaste födelsedagen, (förutom 29 februari) är 30 oktober, då 23 personer fyller år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om