Chockhöjning: Många tusenlappar dyrare att värma villan

Solör Bioenergi Fjärrvärme AB chockhöjer fjärrvärmepriset i Kalix med 35 procent. Det betyder att en villaägare med en genomsnittlig förbrukning måste betala många tusenlappar mer per år för sin uppvärmning.

"Vi var inte riktigt beredda på att det skulle dra i väg på det här viset" säger Henrik Frohm apropå chockhöjningen av fjärrvärmepriset i Kalix.

"Vi var inte riktigt beredda på att det skulle dra i väg på det här viset" säger Henrik Frohm apropå chockhöjningen av fjärrvärmepriset i Kalix.

Foto: montage

Kalix2023-10-28 07:00

Företaget har gått ut med information till sina kunder, i personliga möten till kommun och företag och brevledes till villaägarna.

Företaget är en stor aktör i Kalix tätort, här täcker de enligt egna uppgifter cirka 80 procent av värmebehovet.

Chockbeskedet: De höjer fjärrvärmepriset i Kalix med 35 procent.

Det innebär, enligt företagets information, en prishöjning med cirka 6 500 kronor inklusive moms per år beroende på avtal, för en villaägare med förbrukning på 15 000 kilowattimmar per år.

Henrik Frohm är regionchef vid företaget.

Vad händer?

– Den största förklaringen till chockhöjningen på 35 procent är att priserna på biobränsle, i Kalix, har ökat med ca 74 procent. Bränslekostnaden är vår allra största kostnad, den står för cirka 68 procent av våra operativa kostnader. En förklaring finns i kriget i Ukraina, cirka nio miljoner kubikmeter biomassa har slutat att exporteras från Ryssland till Europa som nu istället köper från Sverige. En annan förklaring finns i att Finland som har en stark euro köper upp mycket av den biomassa som finns tillgänglig på närmare håll. Frakterna kostar mycket pengar, vi vill helst ha spill från träindustri och grot (grenar och toppar) nära oss men det materialet vill Finland också ha. Det handlar som alltid om tillgång och efterfrågan. Det är samtidigt svårt att kritisera den enskilde skogsbonden som naturligtvis ser om sitt hus när han kan få dubbelt så mycket betalt som han tidigare fått, säger Henrik Frohm som tillägger "det är inte bara kunderna som drabbas, vi biter också i gräset i det här".

– Vår kostnadsökning för bränsle i detta är totalt 74 procent och vi måste agera. Vi tar inte ut allt mot kund, men kunderna måste vara med och ta en del.

Henrik Frohm säger apropå att det är en extrem kostnadsökning på en gång, att de höjde priserna med 13-14 procent i Kalix redan förra året, och att han ännu inte fått reaktioner på brevet till Kalixborna om chockhöjningen.

– Vi var inte riktigt beredda på att det skulle dra i väg på det här viset. Vi hoppas att priserna ska sjunka så att vi också kan sänka våra priser. Det skulle kunna ske om man, exempelvis, kommer i gång med försäljning av grot i större utsträckning i norra Sverige. Vi tror att bioenergi kommer att vara viktig för klimatomställningen och trygg energiförsörjning i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!