Mobbing finns överallt och arbetet mot den kan variera.
Hur ser det ut i Kalix?– I Kalix arbetar vi med likabehandlingsplan som finns på alla skolor samt med något som heter husmodellen och min utvärdering. Syftet är att få en så tydlig bild som möjligt av vad som händer och var i skolan det händer så att vi utifrån uppgifterna kan agera. Alla händelser rapporteras och finns med i kvalitetsrapporterna. Vi arbetar förebyggande och främjande och med en nätetikplan som handlar om hur vi gör på nätet. Våra insatser är på organisatorisk-, grupp- och individnivå, säger Charlotte Sundqvist.
Charlotte Sundqvist säger "mobbing förekommer ändå" och att kränkningarna i skolan går ned i åldrarna.
Vad kan det bero på?– Vi tror att det kan ha samband med att även lågstadiet numera har ämneslärare, att en elev i årskurs tre kan ha många olika lärare kan göra att det blir mer oroligt för barnen. Vi försöker minimera antalet lärare utan att bryta mot lagar och regler, säger Charlotte Sundqvist.
Charlotte Sundqvist säger ”jag skulle vilja lyfta frågan i ett vidare perspektiv”:
– Vi inom skolan ska göra vårt jobb, men det här är en samhällsfråga och alla vuxna måste ta ansvar. Hur beter vi oss, exempelvis på nätet? Hur lämnar vi ut personer, hur lämnar vi ut oss själva? Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör.