– Anmälan har kommit till kommunen under vintern, fordonet har senast protokollförts av bevakningsföretag och lappats med röd lapp 2023-02-08 och skickats till skrotningsföretag 2023-02-22. I detta fall fanns inte registreringsskyltar vilket innebar att det var först när skrotfirman kunnat leta fram ett chassinummer som fordonet identifierades.
Fordonet förses med röd lapp för att markera att det ska flyttas, annars omhändertas det.
– Om fordonet bedöms som fordonsvrak skrotas det. Ett fordonsvrak är enligt lagen ”fordon som med hänsyn till sitt skick, under den tid det stått på samma plats eller andra omständigheter måste anses övergivet och som uppenbarligen har ringa eller inget värde". Fordonsvrak som har flyttats tillfaller omedelbart kommunen eller staten och ska skrotas eller undanskaffas på annat sätt.
Per Nilsson säger att Kalix kommun har 60 till 70 fall om hämtning av fordon årligen.
– Det är ett stort problem för alla kommuner. Kostnaderna är runt 2 000 kronor per fordon för bevakningsföretag och bärgningsfordon, utöver det kommunens administrativa arbete. 99% av fordonen är fordonsvrak. Här borde lagstiftningen bli bättre gällande dels hur många fordon man kan få ha registrerat utan att söka särskilt tillstånd, dels regelverket gällande att ställa av fordon men även att återinföra skrotningspremie som tagits bort för flera år sedan.
Naturvårdsverket ger kommunerna möjlighet att återsöka kostnaderna, men det blir då ytterligare administration kring det för kommunerna, dessutom finns det ett tak för pengarna.