I ett mail från enhetschef till personalen vid en av enheterna framgår att de förändringar som personalen talar om (färre fridagar) ska införas från nästa schemaperiod.
"Denna förändring innebär att vi kommer få ut fler resurspass under de tiderna vi behöver de mest, alltså då morgon och kväll. Vilket resulterar i att vi inte behöver ta in lika många vikarier vid frånvaro och vid extra behov. Det kommer även att öka tryggheten för våra brukare och även för er, med mindre vikarier i omlopp" står det i brevet där det också sägs att detta ska införas på alla särskilda boenden.
Anna-Lena Andersson dementerar detta, hon säger att ingenting förändras nu utöver schemaläggningsperioden som så småningom ska bli åttaveckorsperioder efter önskemål om längre framförhållning.
– Ingenting ändras nu, ingenting är bestämt. Vi ska ha det stabilt fram till jul och efter det tar arbetet med att titta på hur vi ska använda överkapaciteten vid, då inleds dialogen. Vi ska arbeta i arbetsgrupper som tittar på olika saker; finns överkapacitet, hur ska vi använda den, kan vi jobba på ett smartare sätt? Utgångspunkten är för brukarnas bästa, säger Anna-Lena Andersson som tillägger att en arbetsgrupp ska arbeta med arbetsmiljön på Torggården - de är trångbodda - och det arbetet kan inledas före resterande arbete.
Anställda inom vård och omsorg beskriver ett tungt arbete där fridagarna är viktiga för återhämtningen, kommentar?
– Jag har själv jobbat inom äldreomsorgen, jag vet att det är ett tungt, tufft arbete. Vi ska göra det här tillsammans och så bra som möjligt för alla, säger Anna-Lena Andersson.
Apropå frågorna om vikariesituationen och förutsättning för framtida rekryteringar säger socialchefen så här:
– Ypperliga frågor att adressera i arbetsgrupperna. Det finns mycket klokskap i organisationen, den ska vi ta vara på.
Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande, säger att politiken står bakom att den överbemanning som finns - till följd av beslutet att alla som vill ska få jobba heltid - ska tas tillvara på bästa sätt.
– Det skiljer sig åt, det finns en viss överbemanning i vissa hus och inte alls i andra hus. Det är också en jämställdhetsfråga att alla har ungefär lika arbetsbelastning. Det är ett brukarperspektiv i detta, hur gör vi detta bättre för dem? Det handlar inte om att spara pengar även om vi också har ekonomin att förhålla oss till, säger Katarina Burman.