Chefen: "Bemanningsfrågan är ett samhällsproblem"

"Befogad och berättigad" säger Tomas Fjellvind, institutionschef vid Johannesbergs ungdomshem, apropå en del av kritiken. "Allt är inte på plats, men väldigt mycket är det" säger han.

"Vi jobbar hela tiden med rekryteringsfrågan och nu har vi tagit in extra resurser för att fler ska jobba med den saken. Det här är ett problem i hela Sverige, det är svårt att rekrytera inom vård överallt" säger Tomas Fjellvind.

"Vi jobbar hela tiden med rekryteringsfrågan och nu har vi tagit in extra resurser för att fler ska jobba med den saken. Det här är ett problem i hela Sverige, det är svårt att rekrytera inom vård överallt" säger Tomas Fjellvind.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-02-18 19:06

Tomas Fjellvind säger, apropå att JB fått SiS högsta nivå avseende hemmens säkerhetsklass, att mycket arbete är klart.

Vad återstår?

– Perimeterskyddet ska kompletteras, det arbetet påbörjas så snart tjälen gått ur marken och blir klart under sommaren, säger Tomas Fjellvind som apropå skillnaden jämfört i dag säger att det nya stängslet blir en meter högre än det nuvarande och att det utanför det kommer att finnas ett lägre staket som tydligt markerar var institutionens område börjar.

– Vi ska också ha fler kameror i vissa byggnader och vi räknar med att få dem på plats under året.

Han säger att den operativa ledaren som saknades när JO gjorde inspektionen nu finns på plats.

– Vi har operativ ledare dygnet runt sju dagar i veckan så problemet med att ungdomar går till andra ungdomars rum nattetid har vi under kontroll.

Grundbemanningen och platsbristen kritiseras i hårda ordalag, hur ser du på den kritiken?

– Kritiken är befogad och berättigad. Vi jobbar hela tiden med rekryteringsfrågan och nu har vi tagit in extra resurser för att fler ska jobba med den saken. Det här är ett problem i hela Sverige, det är svårt att rekrytera inom vårdsektorn överallt, säger Tomas Fjellvind som ser tre förklaringar till platsbristen som också uppges finnas runt om i landet.

– En förklaring är att ungdomar tenderar att bli kvar hos oss fast de inte borde vara det på grund av att socialtjänsten har svårt att hitta alternativ, en annan är att SiS som helhet har många slitna lokaler och en del är föremål för nödvändig renovering. En tredje orsak är förstås bemanningssvårigheterna.

Hur ser behovet av behandlingsassistenter ut, hur många behöver ni?

– Just nu ser det faktiskt bättre ut än det gjort de senaste två åren. Vi har medarbetare på i stort sett alla våra rader, det kan saknas två, tre kanske. Men, vi är cirka 130 medarbetare och när vi får sjukskrivningar eller annat har vi nu en väldigt liten vikariebank vilket betyder att vi ibland och ganska ofta får lösa situationer med övertid.

Vad tycker du sammantaget om JOs kritik?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Myndigheten har gjort och gör mycket satsningar, en är på den grundutbildning som alla anställda får och en annan är en specifik lönesatsning på behandlingsassistenterna. Bemanningsfrågan är ett samhällsproblem, vi kan inte trolla fram personal, säger Tomas Fjellvind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!