Byborna tänker på de anhöriga

Ett stenkast från E 10 och fem kilometer söder om Yttre Lansjärv hittades kvarlevorna efter den försvunna Carolin Stenvall. Plötsligt hamnade de åtta invånarna i byn mitt i händelsernas centrum något de gärna hade varit utan.  -  Nog hade det varit bättre om vi hade uppmärksammats för något positivt. Det här är så grymt, säger Kerstin Nordin.

ROMAN. Det här är som den värsta kriminalroman, säger Solveig Nordmark till höger som jobbar på Lansjärvs matställe, vilket har blivit ett sorts nav under spaningsarbetet. Här tillsammans med Eva Nordmark.

ROMAN. Det här är som den värsta kriminalroman, säger Solveig Nordmark till höger som jobbar på Lansjärvs matställe, vilket har blivit ett sorts nav under spaningsarbetet. Här tillsammans med Eva Nordmark.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-10-24 06:00
En kall vind blåste på torsdagen över det 1.500 kvadratmeter stora område som spärrades av på onsdagskvällen. Intill gamla E 10 och endast drygt 100 meter från den nuvarande sträckningen stod polisens tält placerat över fyndplatsen i väntan på att rättsmedicinsk personal skulle anlända. Strax före klockan elva landade de med polisens helikopter vars rotorljud har blivit ett välkänt inslag i Yttre Lansjärv under det senaste dygnen. Lättnad
Beskedet att den försvunna Piteåkvinnan återfanns så nära byn kom överraskande och har skapat både lättnad och oro. Lättnad för att hon har hittats, främst med tanke på de anhöriga - men oro över att något så grymt kan inträffa i den annars så lugna byn. 22-åriga Pernilla Nordin promenerar flera gånger i veckan med sin hund Nova i det aktuella området. -  Det är så fint att gå där men nu känns det så hemskt, tänk om jag hade hittat henne, säger hon. Försvinnandet av Carolin Stenvall har fått henne att tänka efter innan hon går ut. När hunden är med känner hon sig säker men i övrigt stannar hon hemma efter mörkrets inbrott. Vid sina promenader ger hon akt på om någon bil står ensam parkerad längs vägen. -  I dag skulle jag inte gå ut ensam i mörkret, säger hon. Fyra gånger per dag passerar Pernilla Nordins mamma, Kerstin Nordin fyndplatsen via sitt arbete inom hemtjänsten. Dagligen har hon och kollegorna pratat om det som hänt och i bakhuvudet har tanken funnits - tänk om kroppen finns i närheten? Natten mot torsdagen, efter beskedet att Carolin hade hittats, sov hon inte mycket. -  Min första tanke var att Pernilla brukar promenera där, det är skönt att hon har hunden men det känns det hemskt att veta att kroppen har legat så nära. Det här är så grymt, säger hon. Grymt
I 47 år har makarna Ebba och Bertil Eriksson bott intill E 10. Det värsta som hänt under den tiden är en polisjakt efter några biltjuvar, men det är länge sedan. Nu har en annan verklighet visat sig för paret som följt händelserna via tidningar och TV. - Mycket ska man vara med om, men det är skönt att hon har hittats inte minst för de anhöriga, säger Ebba Eriksson. Nu kan åter ron börja lägra sig över Yttre Lansjärv men det kommer att ta tid innan allt är sig likt igen. -  Jag kommer säkert att promenera där igen, men det dröjer, säger Pernilla Nordin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om