Butiksdöden på Köpmannagatan

Om man går från kommunhuset till kyrkan, passerar man elva gapande tomma skyltfönster. Vad är det som händer och vad kan kommunen göra?

Butiksdöden. Elva tomma skyltfönster från kommunhuset till kyrkan. Men just i det här kommer det snart att vara full igen när Jeanette Brännmark öppnar klädaffär tillsammans med delägaren Anders Hjärtström.

Butiksdöden. Elva tomma skyltfönster från kommunhuset till kyrkan. Men just i det här kommer det snart att vara full igen när Jeanette Brännmark öppnar klädaffär tillsammans med delägaren Anders Hjärtström.

Foto: Anna Lidé

Kalix2014-11-19 18:00

Butik efter butik klappar ihop, inte bara längst Köpmannagatan utan i hela centrumområdet och för varje fönster som töms, släcks också en bit av ett centrums själ.

Peder Nilsson, kommunens utvecklingschef, är en av dem som arbetar med att marknadsföra kommunen mot näringslivet för att locka till fler etableringar. Han menar att kommunen är i tillväxt, med ett näringsliv som växer och att det är stor efterfrågan på arbetskraft, vilket borgar för inflyttning.

– Vi vet ju att vi är attraktiva.

Men varför är det då tomt?

– Jo, det finns tomma lokaler, men sådana här etableringsprocesser som vi jobbar med tar tid. Just nu är det ett glapp.

Så det är etableringar på gång in?

– Absolut, i ett längre perspektiv. Det är min fasta övertygelse att företag kommer hitta sin plats och fylla lokalerna.

Anna-Karin Horney är projektledare för Kalix centrumutveckling på kommunen och en av dem som deltagit i projektet Designa Norrbotten, där representanter från varje kommun i länet besökt varandra i försök att hjälpa till att hitta det unika. ”Var rädd om eran småskalighet” var det alla sa efter rundvandringen i Kalix, berättar hon.

– Vi har unika möjligheter med våra små specialbutiker och inte de vanliga stora kedjorna.

Dessutom vill hon lyfta satsningen på rondeller nere vid E4:an som gör att trafiken saktar ner och fler förbipasserande kan välja att stanna till. Och Campingen som kommer att betyda mycket för handeln.

– Det vi från kommunens sida kan göra är att skapa förutsättningar, men sedan är det upp till respektive fastighetsägare att bestämma vad de vill ha in.

Anna-Karin Horney ser det inte som självklart att de tomma lokalerna måste fyllas med butiker, utan för en dialog med näringsidkarna om att det till exempel skulle kunna vara kontorslokaler, som bidrar till ökad omsättning genom att anställda fikar, äter lunch och shoppar. Kommande års uppgraderingen av Köpmannagatan är Horney säker på kommer gynna handeln.

– Det kommer absolut att öka attraktionskraften, när det blir fräschare och mer tillgängligt för fotgängare.

En som trots allt vågat satsa är klädbutiksägaren Jeanette Brännmark, som inom kort flyttar in i större lokaler på Köpmannagatan. Problem som hon ser kan vara att olika evenemang ofta centreras till Gallerian och en dålig skyltning vidare upp därifrån. Även brist på parkeringsplatser.

Så vill kommunen skapa förutsättningar

Fräscha upp Köpmannagatan och göra den mer tillgänglig för fotgängare

Bättre skyltning vidare upp från Gallerian genom ett så kallat gestaltningsprogram

Återkommande medborgardialog

Marknadsföra sig på annonskampanjer, mässor och evenemang

Satsningen Bo i Kalix

Se till att nyetableringar inte konkurrerar med befintlig handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om