Butiken tvingas stänga

Butiken i Pålänge läggs ner. Två år efter öppnandet blir byn för första gången på länge utan butik.
- Jag tycker mest synd om de äldre i byn som inte har tillgång till bil, säger ägaren Gun-Britt Andefors.

KALIX2007-08-18 06:00
Det är nedräkning för Ica-butiken Pålänge livs. Den första september slås portarna igen, kundunderlaget är för litet endast cirka 35 procent av byborna har varit köptrogna. Men nådastöten kom sedan butikens största kund Kalix kommun slutat köpa livsmedel i Pålänge sedan de upphandlat skolmaten via ett externt företag. Butikens ägare Gun-Britt Andersson är mycket besviken.
- Jag fick höra av skolpersonalen i maj att kommunen inte skulle handla av mig mer efter den sista juli, och då var det försent för mig att påverka beslutet, säger Andefors.
Hon har förståelse för att även kommunen måste se över sin budget, men hon hade önskat en personlig kontakt under själva upphandlingen. Kommunalrådet Robert Forsberg (s) förstår att upphandlingen ställer till det för små butiker som skött matleveranser till bland annat byaskolorna.

Fick inget veta
Men företaget som numera sköter leveranserna fick ingenting veta att Pålänge livs var intresserad att fortsätta med den verksamheten. Butiken i Vitvattnet får fortsätta med sina leveranser för de lämnade in en förfrågan under själva upphandlingen.
- Det är beklagligt att ägaren av butiken i Pålänge inte vetat om att skolmaten var under upphandling och så här i efterhand är det lätt att säga att vi skulle tagit kontakt med henne, säger Forsberg. En av butikens kunder Lennart Karlsson tror att byborna som inte handlat i affären kommer ångra sig.

Tänker inte på framtiden
- De vet inte hur det är att vara utan butik och därför tänker de inte på framtiden när de handlar i Kalix, säger Karlsson. Han menar att de kronorna extra som butiken tar för sina varor får byborna igen tack vare insparade bensinpengar. Bybon Gördis Johansson kan förstå om barnfamiljer som dessutom jobbar i Kalix inte haft råd att vara köptrogna. När konsum lades ned för dryga två år sedan och ICA-butiken öppnade knappa tre veckor senare var bärigheten räknad på att hälften av byborna skulle förbli köptrogna.
- Det är jättetråkigt och jag måste säga att byaföreningen har inte stöttat mig på något sätt, säger den snart arbetslösa Gun-Britt Andefors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om