Entreprenören: "Det måste till åtgärder"

Plötsligt rasade en del av bryggan på Malören. "Rädslan för en olycka vid på- och avstigning påverkar mig mycket" säger Hanna Engström, entreprenör på ön.

"Min önskan är att instanserna kommunicerar mer med varandra och hittar lösningar" säger Hanna Engström , här med maken Patrik Engström på Malören.

"Min önskan är att instanserna kommunicerar mer med varandra och hittar lösningar" säger Hanna Engström , här med maken Patrik Engström på Malören.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-06 14:15

Makarna Hanna Engström och Patrik Engström driver sedan ett antal år turistverksamheten Malören Lodge på Malören.

De hyr Lotsstugan av Statens fastighetsverk och beskrivningen är att verksamheten går bra.

– Vi vet att vi har gjort någonting bra för Malören, vi har haft ett enormt tryck i sommar och vi har till och med kö på vissa datum för nästa sommar, säger Hanna Engström.

Många andra, utöver stugägarna och entreprenörerna, har del i Malören:

Statens fastighetsverk äger byggnader där, Länsstyrelsen vars uppdrag är att tillgängliggöra naturreservat har sin roll apropå att området är ett Natura 2000 område, Fortifikationsverket äger torrdassen på ön och Kalix kommun har uttalat att de är intresserade av att marknadsföra ön som turistmål.

– Jag har skrivit till instanserna om nödvändiga åtgärder i omgångar, jag har blivit smått nonchalerad, i vissa fall har ingen ens svarat. Min önskan är att instanserna kommunicerar mer med varandra och hittar lösningar, det finns exempelvis bidrag att söka för åtgärder på ön. Det är dåligt att det inte går att få kommunikationen att fungera, säger Hanna Engström som exemplifierar saken med torrdassen på ön.

– Torrdassen måste tömmas för hand. Torrdassen finns för gäster som besöker ön, vi har förbränningstoaletter för våra gäster på Malören Lodge. Att tömma dassen för andra gäster är inte vårt ansvar men vi gör det ändå för öns trevnad. Det här har inte med bryggan att göra, men det visar hur svårt det är att få alla aktörer att samverka och "dra sitt strå till stacken".

I somras rasade en del av bryggan.

Representanter för Statens fastighetsverk har varit på plats på ön efter det, och informerats om saken.

– Den främre delen, avlastningsbryggan där du stiger i land, rasade ned. Lyckligtvis kom ingen till skada. Patrik och en stugägare på ön lagade den provisoriskt, säger Hanna Engström som vidare berättar att anledningen till att bryggan rasade är att två stenkistor som utgör bryggans fundament är skadade, de lutar och det har ramlat ut sten från kistorna.

– Rädslan för en olycka vid på- och avstigning påverkar mig mycket, mest för att människor kan komma till skada men också för att vi är ansvariga för de gäster vi tar hit. Jag vet inte hur det drabbar oss om det händer en olycka. Det måste till åtgärder på Malören - och det måste ske nu, säger Hanna Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!