– Vi utgår från att inga arbetsföra ska behöva gå, säger Niklas Johansson, ordförande Pappers Karlsborg.
Beskedet om hur de anställda vid Billerud Korsnäs Karlsborg drabbas av neddragningarna inom koncernen dröjer ytterligare.
– I dagsläget kan jag inte uttala mig mer än att det är totalt 300 anställda inom hela koncernen som berörs. Vad resultatet blir för Karlsborg kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Jag kan tyvärr inte säga mer än jag sagt tidigare, säger Mikael Nordqvist, bruksdirektör.
Enligt Mikael Nordqvist kan det dröja mellan tre och fyra veckor före närmare besked kan ges.
– Vi har inte fått igång förhandlingarna, vi bidar tid, säger Mikael Nordqvist.
Han säger dock att han räknar med att förhandlingarna kommer igång ”inom kort”.
Monica Resin, vid Sveriges ingenjörer säger att hon är involverad i förhandlingarna. Hon avböjer att kommentera och hänvisar istället till brukschefen.
Ordförande vid Pappers Karlsborg Niklas Johansson följer utvecklingen.
– Vi har inte börjat förhandla än, vi avvaktar de centrala organisationsförändringarna först. Besked kommer tidigast i veckan eller nästa vecka, säger Niklas Johansson.
Han säger att det på Karlsborg finns utrymme för naturliga avgångar.
– Det är rätt många som ska gå i pension, så vi utgår från att inga arbetsföra ska behöva gå. Vi har inte fått presenterat vad som gäller för kollektivet, men vi utgår från att vi drabbas så lite som möjligt, säger Niklas Johansson.
Kan folket på golvet i Karlsborg andas ut?– Det vill jag inte uttala mig om, säger Mikael Nordqvist.
Enligt det första beskedet från företaget ska personalminskningarna om 300 tjänster ske främst inom administration men även inköpsbesparingar och effektiviseringar i hela verksamheten. Neddragningarna beräknas ge positiva resultat med 600 miljoner kronor i bestående effekt från år 2021.
Urban Johansson är relativt nyanställd som mekaniker, han säger att det naturligtvis finns en oro.
– Ingen går säker, vi har ingen koll på vad som händer. Min erfarenhet är att fotfolket går först vid neddragningar, men jag är nyanställd så jag vet inte hur det fungerar här, så vi får se, säger Urban Johansson.
Att beskeden dröjer är påfrestande konstaterar operatören Jan-Ove Andersson. Efter många år med upp-och nedgångar säger han.
– Skulle jag vinna Drömvinsten på Lotto skulle jag dela pengarna med mitt skift så vi kunde gå hem med en gång, säger Jan-Ove Andersson.