"Bröd förenar olika kulturer"

Som final på Vi-veckan i Kalix bjöds besökare på smakprov på matbröd från ett stort antal länder.
- Det irländska brödet var nog godast, säger Anong Konthong.

KLÅDDA. Kenneth Pettersson bakade klådda och samiska brödet gakko.

KLÅDDA. Kenneth Pettersson bakade klådda och samiska brödet gakko.

Foto: Göran Lahti

Kalix2011-10-08 06:00

På fredagen fylldes Folkets hus i Kalix av den härliga doften av nybakt bröd. Men det var lite speciellt, för här handlade det inte om en sorts bröd utan massor av olika varianter från olika länder.

Brödbaket utgjorde final i Vi-veckan, en temavecka i kommunerna i östra Norrbotten under temat mångfald.

- Vi tyckte att det passade bra med bröd för det finns i alla länder och förenar olika kulturer, säger Birgitta Andersson, ABF Norr.

Kjell Morin inledde med en uppskattad monolog kallad "Brödbaket". Sedan var det fritt fram att smaka alla sorter. Björn Hedqvist på dragspel och Christer Hansson på gitarr bidrog till den mysiga stämningen med ljuv musik.

Salt, men gott
Ikra Sihra från Somalia hade aldrig smakat tyskt surdegsbröd av råg, schwartzbrot, tidigare.

- Oj, det var salt, men gott, tillade hon.

De tyska bröden hade Sabine Botchert, numer boende i Båtskärsnäs, bakat. Förutom schwartzbrot hade hon dukat upp graubrot, med en blandning av råg- och vetemjöl.

- Jag började faktiskt inte baka förrän jag kom hit till Sverige för cirka ett år sedan. Men det finns inte tyskt bröd här så jag var tvungen, skrattar hon.

Klådda och nan
Kenneth Pettersson, ABF, bakade klådda och det samiska brödet gakko.

- Klåddan, eller glödhoppan, är praktiskt för den behöver inte jäsa, lätt att baka på muurikka under utflykten, exempelvis, säger han.

Maliha Ali och hennes föräldrar Zahra och Bach Ali hade bakat brödet nan från Afghanistan.

- Vi äter det till alla måltider, säger Maliha, och mamma Zahra visar hur man doppar det i quormasabzi, ett slags röra.

Rumana Sirat Ali och Abdi Adar Omar erbjöd brödet anjera från Somalia som såg lite ut som våra svenska plättar.

- Vi äter det till frukost och kvällsmat oftast, förklarar Rumana Sirat Ali.

Irländskt bröd populärt
Men kanske var det Carole Credons irländska fruktbröd, Irish fruit sodabread, som var mest populärt.

- Det har blivit allt vanligare med hembakt i Irland, det är mer hälsosamt, säger Carole Credon, nyss inflyttad till Påläng och en hejare på att baka.

- Jättegott, lite som en kaka till efterrätt, säger Anong Konthong från Thailand.

- Jo, den irländska flickan hade gott bröd, säger Göta Rönnbäck, Kalix.

Irländskt fruktbröd

Ingredienser: 320 gram vetemjöl, 4 teskedar bakpulver, en halv tesked salt, 40 gram socker, 120 gram smör, 80 gram russin, 80 gram gula russin, 260 milligram filmjölk.

1. Värm ugnen till 200 grader

2. Rör ihop alla ingredienser

3. Lägg till smöret och smula blandningen

4. Lägg till frukten och rör ihop

6. Knåda lätt, dela i två bitar och häll ut degen på en plåt

7. Grädda i 30 minuter

När det hörs ett ihåligt ljud när man knackar på botten, är brödet klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!