Förra året skrev tre läkare en debattartikel om så kallade Essence-team i Läkartidningen. Det handlar om ökad samverkan mellan pediatrik, barnpsykiatri och habilitering för att bättre tillgodose behoven hos barn med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar. En av författarna var Elisabeth Fernell, barnneurolog och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet. På måndagen gästade hon, tillsammans med den japanska barnneurologen Jiro Ono och Naoka Ono, professor med inriktning på folkhälsa och barnfrågor i Japan, barn- och ungdomsmottagningen vid Kalix sjukhus.
– Här har vi jobbat med den här modellen sedan år 1994. Den har fungerat jättebra, vi har patientens behov i fokus och låter inte organisationsgränser styra, säger Christina Strömbäck, verksamhetschef vid barn- och ungdomsmottagningen.
Inspiration
Elisabeth Fernell ser många fördelar med modellen och berättar att man på Skaraborgs sjukhus kan komma att införa något liknande.
– Det är uppe till diskussion och jag kommer att ta med mig det jag fått höra här i dag för att ytterligare kunna arbeta i den frågan, säger hon.
Även Jiro Ono är imponerad av det arbete som personalen i Kalix gör och har gjort i snart 20 år.
– I Japan har vi en helt annan modell. Nu är min förhoppning att vi kan bygga upp ett liknande system hemma. Det ska jag jobba för, säger han.