Maud Lundbäck säger att Kalix kommun har en tydlig bild av situationen och att framtagande av en äldreplan som syftar till att människor ska veta vad som är att förvänta sig i Kalix pågår.
– Antalet äldre ökar, snart är 29 procent av människorna i vår kommun 65 år eller äldre. Vi behöver fler bostäder för äldre, men framför allt en form av mellanboende som exempelvis trygghetsboende utgör, där människor kan få service, gemenskap och hemtjänst, säger Maud Lundbäck med tillägget att ”hemtjänsten ökar mycket för att människor vill bo kvar hemma”.
Samtidigt så drabbades 14 människor så sent som i december förra året av att ni inte klarade av att ordna plats i särskilt boende inom tre månader?– En av personerna stod i kö för ett boende i Luleå. Ingen väntade mer än fem månader och alla fick fullvärdiga insatser under väntetiden. Vi ser över hur vi kan ordna fler platser i särskilt boende också, säger Maud Lundbäck.
Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, berättar att socialförvaltningen följer behovet av platser i särskilt boende varje månad och att det är boenderådet, som träffas varje vecka, som fördelar lediga boendeplatser.
Hur är situationen med boendeplatser i särskilt boende?– Vi har haft en stabil situation i Kalix men senaste året har trycket på plats i särskilt boende ökat. Rent statistiskt har vi bra med platser i Kalix utifrån demografi och kommunens storlek, i förhållande till andra liknande kommuner. Vi borde ligga på cirka 220 platser och vi har 264 platser och 20 korttidsplatser, säger Anna-Lena Andersson.