På måndag har regionstyrelsen frågan om röntgenläkaren i Kalix och Kiruna på bordet igen.
Förslaget är att röntgenläkarna på båda orterna blir kvar endast dagtid.
– Det vore katastrof, näst intill, om det förslaget blev verklighet, säger Martin Lång, ordförande hjärtlungföreningen i Kalix och länet.
Hjärtlungföreningarna protesterar mot vad de beskriver som ”den mångfacetterade försämringen av vården vid Kalix sjukhus” som minskad tillgång till röntgen enligt dem innebär.
– Det förnämliga resultat som Kalix sjukhus har för akut omhändertagande borde självklart innebära beslut om att utveckla sjukvården här, säger Martin Lång.
Föreningsföreträdarna pekar på en rad områden där röntgen är avgörande:
Akuta tillstånd som rädda hjärnan vid stroke, vid allergiska reaktioner och när ultraljud behövs.
Det sistnämnda är nödvändigt när patient har samlat vätska i buken och dränage ska sättas in.
De pratar om den palliativa vården, vården i livets slutskede.
– Patientsäkerheten och värdigheten är de tyngsta skälen för att inte genomföra försämringen inom röntgen i Kalix. Det är ovärdigt att transportera en människa som har smärtor på grund av vätska i buken, och är i livets slutskede, till Sunderbyn för att det inte finns röntgenläkare i Kalix, säger Martin Lång.
Hjärtlungföreningarna är kritiska till det ökade antalet ambulanstransporter som minskad tillgång till röntgenläkare i Kalix skulle innebära.
De vill se en utveckling som innebär dels att delarna som beskrivs som basen för akut sjukvård - IVA, narkos och röntgen - är kvar, dels en utveckling av den vård människor ofta behöver.
Anders Wilén, Överkalix, har erfarenhet av att vänta på väldigt vanligt förekommande vård:
– Jag fick vänta två och ett halvt år på operation för ljumskbråck och under den tiden hann jag prata med nio läkare och få två remisser till operation. När den tionde läkaren, en stafettläkare, ringde blev jag arg och sade "det blir ingenting av det här" och då blev det min tur.
Anders Wilén säger att situationen är ”beklämmande”:
– Jag har varit politiker, jag är van att ta diskussioner, en annan 75-åring accepterar situationen och då får hon eller han nog vänta ännu längre. Jag opererades i Gälllivare, vården var jättebra men vägen dit för lång. Den vård som många behöver ska det inte vara sådan väntetid på, den måste utvecklas.
Norrbottens media har sökt Maria Stenberg (S) regionråd, tyvärr resultatlöst.