Bättre sortering är målet
Om två år ska hälften av allt hushållsavfall hamna i materialåtervinning enligt riksdagens miljömål. I Kalix lämnas i dag en tredjedel till återvinning medan resten går till soptunnan, men vi kan bli bättre, enligt Tommy Johansson, miljöingenjör på Kalix kommun. - Bjuder vi till är det inte ett omöjligt mål att nå, säger han.
Foto:
Men även hårdplast och mjukplast välkomnas av Tommy Johansson, däremot vill han inte se kuvert i pappersinsamlingen. Orsaken är klistret. - Sätt kuvert i brännbart. När pappret ska återvinnas löses klistret upp och fastnar på valsarna vilket förstör processen, säger han. Myt
Viktigt är också att kemikalier som lösningsmedel, färg och spillolja sorteras bort från brännbart för att inte orsaka föroreningar. - Alla kemikalier ska lämnas på avfallsdeponins miljöstation, säger Tommy Johansson. Att alla sopor i i slutänden hamnar i samma ugn är en myt som han vill få bort. - Så är det inte. Vår sopbil har två fack, ett för komposterbart och ett för brännbart avfall. Samma gäller för glas där färgat och ofärgat skiljs åt. Allt material körs vidare till avfallsdeponin där det först vägs innan det töms på skilda platser för att sedan forslas vidare till Boden respektive Luleå beroende på om det är brännbart eller komposterbart material. Elektronikavfall tas omhand i Skellefteå. Så visst är det värt att sortera. Och ju flitigare vi är desto mer reduceras sopberget. - Så jobbigt är det inte att sortera, det handlar mest om motivation. Är man inte motiverad blir allt besvärligt, säger Tommy Johansson.
Fakta/Sopor
9 av 10 invånare källsorterar förpackningar och tidningar.
3 av 4 förpackningar återvinns. 4 av 5 tidningar återvinns. I Sverige återvinns 753.000 ton förpackningar varje år. Det gör oss till ett av de bästa återvinningsländerna i världen. Sverige är bland de bästa nationerna i världen på att återvinna wellpapp och tidningar. År 2005 lämnades 483.000 ton tidningar in till återvinning - det motsvarar 53 kg per invånare. Om alla lämnar in sina kapsyler till återvinning, räcker stålet till 2.200 nya personbilar. Varje år! Ett ton hårda plastförpackningar kan återvinnas till ca 84.000 blomkrukor. Kartongfabriken Fiskeby Board tillverkar varje dag kartong av återvunna pappersförpackningar motsvarande en rulle som är 3,7 meter bred och som sträcker sig från Norrköping till Malmö. Pappersfibern kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten. Efter det tas pappersavfallet tillvara som energi genom förbränning. Återvinning av stål sparar 75 procent av den energi som annars behövs för att göra nytt stål. Om vi lämnar alla våra metallförpackningar av aluminium till återvinning blir den energin som sparas så stor att den kan värma upp 8.500 småhus per år. Energiinnehållet i ett kilo plastförpackningar är lika stort som i ett kilo olja. Var tredje pappersförpackning som finns i din livsmedelsbutik är tillverkad av återvunna pappersförpackningar. 1 ton mjuka plastförpackningar motsvarar ca 1050 liter eldningsolja, vilket innebär en tredjedel av årsförbrukningen till en normalstor villa.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!