Länsstyrelsen har lämnat lappar om att de har gjort fisketillsyn på ett stora antal båtar i hamnar i Kalix och delar av Haparanda.
Det har upprört många båtägare, Joakim Boström är en av dem.
– Jag är fritidsfiskare, jag har fiskat hela mitt liv och jag har båten i Marahamn. Min båt är en av dem som har lappats. Jag vet att utöver båtägare med plats i Marahamn eller Slussen i Nyborg så har båtägare i Risön, Karlsborg, Båtskärsnäs och bort mot Seskarö drabbats. Även några bilägare i hamnarna har fått lappar på sina bilar, säger Joakim Boström som förgäves försökt få svar på varför Länsstyrelsen lappar enskildas egendom på det här sättet.
– En information är en sak, då hade de kunnat informera generellt på anslagstavlorna i hamnarna. Att lappa en enskild båt är en annan sak, tillsynen är myndighetsutövning. Det som hänt känns mer som punktmarkering av enskilda båtägare och genom att lappa i båtarna så känns det som att de är inne på andra människors personliga sfär. Jag vet att de som utfört tillsynen också har frågat andra båtägare om vem som äger vissa båtar, syftet med det känns märkligt, är det registrering av enskilda båtägare som potentiellt misstänkta tjuvfiskare de håller på med? Av dem som drabbats av detta är det många som har sex meters öppna båtar med stävrulle, säger Joakim Boström.
Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen, säger att det här sättet att arbeta med information inte är nytt.
– Först anklagas vi för att agera hemligt och osynligt, sedan visar vi tydligt vår närvaro med skyltad bil, märkta jackor och informationsmaterial och då är det inte heller bra, säger Dan Blomkvist som tillägger att ingen annanstans har de fått de här reaktionerna.
– Vi har gjort motsvarande i exempelvis fjällvärlden där vi lappat bilar, släpvagnar, tält, skithus och vad du vill. Efter det har vi fått frågor om hur man blir tillsyningsman.
Varför inte nöja sig med att skylta på anslagstavlor i hamnarna att ni varit där?
– Sådana anslag rivs ned, det finns de som inte accepterar varken reglerna eller tillsynen.
Varför gå ned i båtarna?
– Vi har inte gått ned i båtarna någonstans, vi har satt lapparna på förtöjningarna och vi har rätt att göra det, säger Dan Blomkvist som dementerar att frågandet på plats ska syfta till att föra register.
Fokus på det som kan antas vara fiskebåtar?
– Det är klart att vi vänder oss till dem vi vill nå, säger Dan Blomkvist.