Baskeridagar med smak av kultur för alla

Nu rustar Båtskärsnäs för sommarfestligheter kryddade med kulturvandringar, marknad och allsköns musik. Och arrangörerna hoppas på massor av besökare.  -  Här kommer att finnas något för alla, säger Hjördis Alvinder, ordförande Folketshusföreningen i byn.

VÄLKOMMEN. Lars Furtenbach, ordförande i Båtskärsnäs hembygdsförening hälsar välkommen till Baskeridagarna tillsammans med Hjördis Alvinder och Berti Helin, t.h.

VÄLKOMMEN. Lars Furtenbach, ordförande i Båtskärsnäs hembygdsförening hälsar välkommen till Baskeridagarna tillsammans med Hjördis Alvinder och Berti Helin, t.h.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-07-08 06:00
Baskeridagarna kallas arrangemanget som pågår under två dagar i slutet av nästa vecka. I händelsernas centrum finns det forna sågverkssamhällets historia vars spår fortfarande finns kvar - inte minst i form av fotografier och nedtecknade berättelser men även via byborna själva. En av dem är Bertil Helin som har bråda dagar inför festligheterna. Drygt 75 skyltar med historisk information ska tillverkas och placeras ut för att skapa en kulturvandring där besökarna på egen hand kan ta del av vad som en gång hänt på platsen, eller om så önskas utföra promenaden med hjälp av guiden, Bertil Helin. Vandring
-  Platserna behöver bevaras, i dag är det många som inte känner till hur det var här förr, säger han. Stor hjälp har byn fått av landstingets kultur- och utbildningsdivision som bidragit med medel för framtagningen av skyltarna. I övrigt är det Båtskärsnäs hembygdsförening som har huvudansvaret för tillställningen men med god hjälp av de övriga föreningarna i byn. Även företag på orten finns med för att skapa ett digert program. Hjärtat är torget - där kommer besökarna att få ta del av underhållning från bland annat Raj-Raj band, veteranbilsutställning, kaffeservering och boule. För de yngsta väntar pyssel och lekar samt besök av Emil i Lönneberga som säkert har många hyss på gång. Storpublik
Hjördis Alvinder hoppas och tror på många besökare. Raj-Raj band är en publikdragare men det är också Båtskärsnäs i sig själv, speciellt under sommaren. Då kommer förutom alla hemvändare, många ättlingar till forna sågverksarbetare, på besök för att ta del av sina anfäders historia. - Det är många som kommer hit hit för att söka sina rötter, säger Bertil Helin. Baskeridagarna arrangeras för andra gången sedan 2006, förhoppningen är att de ska bli en återkommande tradition. -  Jag hoppas att arrangemanget fortsätter för det är en bra tradition, säger Hjördis Alvinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om