Barnmisshandel en röntgendiagnos

Att ställa diagnosen barnmisshandel är både tufft och svårt - men nödvändigt. Det säger professor Olof Flodmark som gästade Kalix på torsdagen för att delge röntgenpersonal från hela länet sina kunskaper i ett tungt ämne.

KALIX2007-09-07 06:00
Varje år arrangeras två radiologdagar där personal från hela Norrbotten får möjlighet att ta del av föreläsningar och utbyte av tankar och erfarenheter. På torsdagen stod ämnet barnmisshandel och röntgen på agendan. Ett ämne som berör och inte alltid är lätt att hantera. Olof Flodmark är utbildad barnradiolog och professor på neuroradiologiska klinken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Svårdiagnostiserat
I sitt arbete har han mött många små barn som kommit till sjukhuset med skador som inte alltid är självklara att diagnostisera. Tillsammans kan dock barnläkare och radiologer utgöra ett team som gemensamt kan hitta de tecken som visar på att barnet har misshandlats. Sedan gäller det att också ha kunskaperna att våga uttala diagnosen öppet - vilket inte är lätt. En bidragande orsak till det är våra egna fördomar, säger Olof Flodmark.
- De spelar in väldigt mycket. En socialt välanpassad familj kan snacka sönder läkarna fullständigt. Är föräldrarna akademiker och dessutom kanske bara ha ett barn har vi en benägenhet att tänka att de aldrig skulle misshandla barnet men så är det inte, säger han.
Barnmisshandel förekommer i alla religioner och i alla sociala och ekonomiska strukturer oftast utförs den också av en biologisk förälder, säger Olof Flodmark. När det gäller små barn är det dessutom oftast en man som utför misshandeln.
När en diagnos ska ställas är det viktigt att kombinera undersökningen med datortomografi om misstanken om misshandel finns.
- Barnläkarna behöver hjälp från oss inom radiologin för att ställa diagnos. Vi upptäcker blödningar i skallen och andra frakturer, säger han.

Revbensskador
Revbensfrakturer är ett exempel på varningstecken.
- Den sortens frakturer förekommer nästan aldrig efter olyckor med små barn men däremot vid barnmisshandel , säger Olof Flodmark.
Statistik visar också att över 50 procent av de barn som dör av allvarlig misshandel inte visade några yttre tecken på misshandel. Därför är radiologin viktig. Kommunikation är ytterligare en faktor i sammanhanget.
- Röntgenläkarna måste vara beredda att i klartext föreslå barnmisshandel även om det tycks osannolikt. Var hellre övertydlig för det är vi som har nyckeln i vår hand och den unika möjligheten att rädda barn undan fortsatt misshandel, säger Olof Flodmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om