Det var i måndags som Camilla Håkansson fick se skräckbilden målas upp framför ögonen på Kärleksstigen i Kalix. Hon visste att barnen var ute på vägen och cyklade och så plötsligt hördes skriket från en tvärnitande bil och sedan en rejäl smäll. Hon förstod direkt vad som hade hänt.
– Jag visste att det var ett av våra barn som hade blivit påkörd.
Mio kastades upp på motorhuven och flög sedan ned på marken igen, men klarade sig lyckligtvis undan med en lättare hjärnskakning och några ytliga skador.
– Jag var där på fem-sex sekunder och han sa snabbt att det har gått bra. Men det var en kort tid som kändes evighetslång. Jag tänkte att nu har han försvunnit, säger Camilla Håkansson.
Det var just på grund av risken för en sådan här incident som mamman har varit tveksam till att låta Mio börja cykla på den här vägen. Medan äldre syskon och andra barn har cyklat så har Mio gråtandes fått titta på och vänta på sin tur att få hoppa upp på sadeln. Kärleksstigen är nämligen en lite speciell väg. Det är många villor där, men det är ändå inte en klassisk villakvartersgata. Det är 50 kilometer i timmen som är hastighetsgränsen och när blomlådorna inte längre står ute så upplever Camilla Håkansson att det är många som inte tänker på farten.
– Alla har väl kört för fort någon gång och det inkluderar ju även mig. Men vi måste alla tänka efter när vi kör i tätbebyggda områden.
Föraren har varit i kontakt med familjen och har så klart varit ångerfull. Men det är inte den första att köra fort på den vägen, poängterar Håkansson.
– Nu när det här hände så lovade polisen att komma och göra kontroller, men det är ju synd att det ska krävas att vi nästan förlorar vårt barn innan det händer. Det är klart att vi som har varit med om det känner så, men det är ju fruktansvärt att de inte är där mer när de vet hur det är på vägen, säger Camilla Håkansson.
Håkansson har, inte minst efter händelsen, tagit upp en kamp för att göra Kärleksstigen i Kalix tryggare för barn. Hon hoppas på en hastighetsbegränsning och ett väggupp. Hon hoppas att föräldrar lär sina ungdomar som kör vespa att ta det försiktigt – och hon hoppas på att få ha kvar blomlådorna på vägen längre. I dag måste man ta bort blomlådorna 15 september och det var just där blomlådorna hade stått som olyckan skedde.
– Vi kan diskutera om det är möjligt att ändra det. Det handlar om att förlänga det någon vecka bara i så fall, för vi måste kunna sanda där när det börjar komma halka, säger tekniska chefen Per Nilsson.
Man hoppas från föräldrarnas håll även på en gång- och cykelväg. Kommunen är dock tveksam med tanke på kostnaden på omkring 13 miljoner kronor för arbetet.
– Det finns en planering för det, med VA-arbeten inkluderat. Men det är inte bestämt någon tid för det, säger Per Nilsson.