Det är måndag förmiddag och barnsången ska strax starta. Mammorna har slagit sig ner med sina barn i en cirkel i rummet.
– Under pandemin har vi varit hemma så mycket, så nu när det har öppnat igen är det jätteroligt att få träffa andra, både för mig och Freja. Man ser det på henne, säger Linda Wetterqvist.
Hon flyttade till Kalix när hon träffade kärleken, men hennes släkt bor i Småland och därför är hon extra tacksam över att den här mötesplatsen för barnfamiljer finns. I somras ordnade öppna förskolan utomhusaktiviteter vid åtta tillfällen och då lärde hon känna Josefin Hjemdahl med sonen Elias.
– Sedan dess har vi hängt med varandra, berättar hon
Elisabeth Sandström från Svenska kyrkan leder som vanligt sångstunden. Hon inleder varje gång med välkomstsången "Hej barn", så att barnen ska känna igen sig. Rytminstrument delas ut och när det är dags för "Imse vimse spindel" får Jakob Sundvall som är äldst i gänget komma och hämta en mjukisdjursspindel i en väska. Han ler förtjust och springer iväg till sin mamma med spindeln.
Lena Gählman är samordnare och förskollärare på familjecentralen och ansvarar för öppna förskolan som är hjärtat i verksamheten. Hon har märkt en stor saknad hos föräldrarna medan det var stängt.
– Det uppstod ganska fort en ofrivillig isolering hos familjerna. Direkt vi öppnade igen kom de snabbt tillbaka, berättar hon.
Redan i somras tjuvstartade hon med några utomhusträffar, men nu kan de vara inomhus igen med vissa försiktighetsåtgärder vidtagna.
Familjecentralen i Kalix startade för tolv år sedan och är en relativt unik företeelse i Norrbotten som bara finns på ett par ställen.
I personalen ingår familjevägledare, barnmorskor, distriktssköterskor och en förskolepedagog som jobbar tillsammans med barn och familjer i fokus. Lokalerna finns i Kalix sjukhus.
– Jag tycker det är jättebra, för här kan vi hjälpa hela familjerna, säger distriktssköterskan Carina Lindvall och får medhåll av barnmorskan Sofia Rutberg:
– Vi har bra samverkan och bra tillgänglighet. När föräldrarna kommer till mig så informerar jag om vad öppna förskolan har för aktiviteter att erbjuda när babyn är född.
Om någon familj behöver stöd, oavsett om det handlar om oro för barnet, ensamhet och bristande socialt nätverk, svårigheter att komma överens hemma eller dålig ekonomi, så kan de snabbt förmedla kontakten till rätt yrkesprofession inom familjecentralen.
– Jag sitter ofta i samtal med föräldrarna och tack vare de relationer jag bygger med dem så blir det lätt att gå genom mig och begära hjälp. Då kan jag länka dem vidare, berättar Lena Gählman.
På familjecentralen erbjuder de utöver öppna förskolan även föräldrastödsutbildning till blivande föräldrar, renodlade pappaträffar, kurser babymassage och något de kallar babykalas, då de firar nya barn som har fötts i Kalix.
I öppna förskolans lokaler som ligger i samma korridor som barnmottagningen finns rum för pyssel, lek och samvaro. Ibland bjuder de in en bibliotekarie som pratar om barnböcker, språk och vikten av att läsa för barn, ibland någon från Apoteket som pratar om sina produkter eller någon av dem som håller i babysimmet.
Sångstunden är slut och Camilla Lindberg har gått ner med dottern Wilma till lekrummet.
– Det är jätteviktigt med det sociala utbytet, annars blir man bara hemma. Vi tycker det är trevligt att komma hit, säger hon.
Wilma verkar hålla med.