Kravet på Kalix kommun: Fixa arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket överväger att ställa en rad krav på Kalix kommun med anledning av arbetsmiljön i hemtjänsten. Socialnämnden ber nu om mer tid för att genomföra åtgärderna. "Det absolut största problemet är bristen på personal" säger Bertil Sundqvist, S, vice ordförande i socialnämnden.

Skyddsombud inom hemtjänsten, Kalix kommun, kräver en rad arbetsmiljöåtgärder. Bilden är från sommaren 2022. Bakre raden från vänster: Sandra Nordmark, Anna C Johansson, Josephine Sandlund, Carina Strand, Anders Bergmark, Eva Strand och Katarina Stenman. Längts fram Anna Johansson, Anette Wernersson och Magdalena Johansson.

Skyddsombud inom hemtjänsten, Kalix kommun, kräver en rad arbetsmiljöåtgärder. Bilden är från sommaren 2022. Bakre raden från vänster: Sandra Nordmark, Anna C Johansson, Josephine Sandlund, Carina Strand, Anders Bergmark, Eva Strand och Katarina Stenman. Längts fram Anna Johansson, Anette Wernersson och Magdalena Johansson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-10-28 18:25

Hemtjänstgrupperna i Kalix kommun har skrivit under begäran enligt paragraf 6:6a om föreläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket.

Norr media har berättat om arbetsmiljön och personalbristen inom hemtjänsten i Kalix kommun.

"Vi går under" berättade flera skyddsombud som beskrev en vardag där allt är en kamp mot klockan och de måste springa allt fortare.

Arbetsmiljöverket har underrättat Kalix kommun att de kan komma att besluta om ett föreläggande, möjligen kopplat till vitesbelopp, som kommunen kan bli tvungen att betala om de inte uppfyller kraven.

Kraven de överväger, som ska vara genomförda senast 15 december 2022, är att åtgärda den höga arbetsbelastningen, anpassa resurserna till kraven i arbetet och undersöka hälsorisker relaterat till arbetstidernas förläggning samt ge arbetstagare och skyddsombud möjlighet att medverka vid planering och genomförande av nämnda undersökningar, riskbedömningar, planeringar av åtgärder och upprättande av handlingsplaner.

Kraven som övervägs är vidare, som ska vara genomförda senast 1 mars 2023, att följa upp åtgärderna som vidtagits avseende balans mellan arbetskrav och resurser samt detsamma för arbetstidens förläggning för enskilda arbetstagare utifrån hur den faktiska arbetstiden varit förlagd under minst två veckor.

Socialnämnden säger i sitt beslut att de bedömer att åtgärderna som framläggs är "högst relevanta och aktuella och i linje med det socialnämnden arbetar med i förbättringsarbetet för hemtjänsten" och vidare att socialnämnden önskar att datumen för åtgärderna förlängs med hänvisning till att "det tar tid att arbeta igenom alla punkter grundligt och med hög ambitionsnivå".

Samt, att det finns osäkerhet kring om och hur pandemin fortsatt påverkar verksamheten och då också arbetet med åtgärderna.

Socialnämndens önskemål är att de får till senast den 1 mars 2023 på sig för de förstnämnda tre åtgärderna och till senast den 31 oktober på sig med de två sistnämnda åtgärderna.

Bertil Sundqvist, S, vice ordförande i socialnämnden säger "det här är absolut bråttom och viktigt".

Varför då skjuta upp åtgärderna?

– Vi hinner inte på så kort tid. Det absolut största problemet är bristen på personal. Vi söker personal med ljus och lykta men konkurrensen är stenhård. Vi ska göra alla förbättringarna, men vi ska göra rätt på en gång och då behöver vi tid.

Bertil Sundqvist säger vidare att ett stort antal medarbetare har lämnat hemtjänsten.

– De är attraktiva på arbetsmarknaden och byter jobb för, som de ser det, bättre arbetsmiljö och bättre andra villkor. Ett antal har gått till industrin, flera finns nu på Billerud i Karlsborg. 

Ska inte arbete inom vård och omsorg kunna erbjuda bättre arbetsmiljö än industrin?

– Ja, det ska vi klara. Vi ska erbjuda minst lika bra och helst bättre arbetsmiljö än industrin.

Bertil Sundqvist säger också att en ljusning avseende personalbristen finns i att många människor i Kalix är i utbildning för jobb i vård och omsorg.

– 57 personer studerar i äldreomsorgslyftet, en del av dem jobbar redan i vård och omsorg, och sammanlagt 46 personer studerar i gymnasieskolans vård- och omsorgsutbildning årskurs ett, två och tre. Så, vi har något bra på gång.

Detta har hänt

Skyddsombuden i kommunens hemtjänstgrupper vände sig i februari 2022 till arbetsgivaren Kalix kommun med krav om ett flertal arbetsmiljöåtgärder för att förebygga ohälsa relaterat till hög arbetsbelastning på grund av obalans mellan resurser och arbetskrav.

Undersökningarna och åtgärderna sammanfattades i tolv punkter.

Kalix kommun upprättade en handlingsplan i april 2022. 

Skyddsombuden begärde Arbetsmiljöverkets prövning då de ansåg arbetsgivarens planerade åtgärder otillräckliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!