Det är den 20 mars 2020, Anna-Lisa Utterström promenerar på Lejonsgatan i riktning mot Kalix centrum.
Hon uppfattar att en snöröjande traktor kommer upp bakom henne, varför hon går ännu längre mot vägkanten.
Hon beskriver hur hon känner att traktorn träffar henne i vänster armbåge och hon faller till marken, när hon försöker resa sig träffas hon i underbenet och faller igen.
– Det är tur att jag gick så långt åt sidan, i annat fall hade jag inte levt i dag, säger Anna-Lisa Utterström som skadade sig rejält - en krossad armbåge, en bruten överarm, en spricka i vänster underben och två brutna tår på vänster fot.
– Traktorföraren kör över på vänster sida och tömmer snön, och sedan ser han mig när jag ligger på höger sida av vägen. Han säger att han inte har sett mig tidigare, trots att han kommer bakifrån, säger Anna-Lisa Utterström.
Polisen kommer till platsen och i beskrivningen av händelsen skriver de "vårdslöshet i trafik - genom att föraren av traktorn i väsentlig mån brustit i sin omsorg och varsamhet på ett sätt som inneburit trafikolycka".
– Jag är vaken hela tiden, så jag vet vad som händer, säger Anna-Lisa Utterström.
Anna-Lisa Utterström förs med ambulans till Sunderby sjukhus.
26 dagar och tre operationer senare, med ett par operationer som återstår, får hon åka hem till Kalix där vården och sjukgymnastiken fortsätter i hälsocentralen och i hemmet.
Kammaråklagare Åsa Valter har beslutat att inte väcka åtal för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik (se separat artikel).
Traktorföraren har sagt att Anna-Lisa Utterström kan ha ramlat:
Anna-Lisa Utterström överklagade, saken omprövades och överåklagare Mats Svensson gick på samma linje.
Riksåklagaren meddelade via kammaråklagare Åsa Ideström att riksåklagaren inte granskar saken när den redan granskats av en högre åklagare (i detta fall överåklagaren).
Anna-Lisa Utterström och sambon Håkan Johansson vill veta, men har inte fått svar på, om åklagarna har haft behandlande läkares samlade bedömning till grund för beslutet att inte väcka åtal.
– Det är uppenbart att du inte kan få dessa skador, från tårna till armbågen, genom att ramla, säger Håkan Johansson vars teori är att traktorföraren kan ha haft skopan i ett sådant läge att han inte såg Anna-Lisa Utterström förrän det var för sent.
– En av läkarna säger "säg att åklagaren ska be om ett helhetsbedömningsintyg angående dina skador så kan de öppna fallet igen", säger Anna-Lisa Utterström.
Paret bor nu ihop, de hade egna bostäder innan olyckan.
– Jag behöver jättemycket hjälp, utan Håkan hade jag behövt vara i ett särskilt boende nu, säger Anna-Lisa Utterström som föddes med halv höger arm och därför alltid varit beroende av den vänstra som ännu är skadad.
Att inte ha tillgång till armen försvårar tillvaron mycket, men tack vare en robot kan hon äta själv.
Fler operationer i armen väntar och såret på benet måste ännu hanteras i sjukvården.
Smärtstillande mediciner tillhör, efter olyckan, vardagen.
– En eloge till vårdpersonalen, både i Kalix och i Sunderbyn. Jag har blivit väl bemött, jag har fått fin omvårdnad. Jag kan inte gräva ned mig i det här eländet, jag försöker se framåt, men jag tycker att saken borde ha fått en rättslig prövning, säger Anna-Lisa Utterström.