Andreas: "Jag reagerade instinktivt"

"Jag reagerade instinktivt, men jag var fullkomligt livrädd", säger Andreas Hyttsten som sprang till den brinnande villan och fick ut mannen.

Villan på Holmbovägen i Nyborg brann ner till grunden.

Villan på Holmbovägen i Nyborg brann ner till grunden.

Foto: Andreas Hyttsten

Kalix2019-10-27 13:22

SOS Alarm fick larmet om branden klockan 02.24 natten mot söndagen.

En villa i Nyborg brann, och den var snabbt helt övertänd.

Mannen som bor i villan fördes med ambulans till sjukhus, mannen var enligt polisens uppgifter andningspåverkad av röken, han hade också lättare brännskador.

Teorin är att en gasoltub har exploderat.

Andreas Hyttsten bor omkring 50 meter från brandplatsen, han berättar att han reagerade på den riktigt kraftiga smällen.

– Jag trodde först att det var en av mina luftvärmepumpar som exploderat, smällen kändes så nära, säger Andreas Hyttsten som strax senare såg lågorna mot himlen och sprang till brandplatsen.

– Jag ropade "är det någon här?". Jag hörde att mannen som bor där fanns där inne och jag förstod att han troligen var chockad så jag ropade med kraft "nu kommer du hit!". Mannen kom, jag tog tag i honom och slet ut honom, säger Andreas Hyttsten som vidare säger att mannen då hade lättare brännskador i ansiktet och på händerna. 

– Med tanke på hur det brann i huset då, så hade mannen verkligen änglavakt.

Andreas Hyttsten säger att han reagerade instinktivt när han genast kontrollerade om det var någon i det brinnande huset.

– Jag reagerade instinktivt, men jag var fullkomligt livrädd. Övervåningen var i princip helt övertänd då. Om en annan människa behöver mig, det är klart jag hjälper till. Jag har precis gått en brandutbildning genom jobbet, jag är behandlingsassistent på Johannisbergs ungdomshem, säger Andreas Hyttsten som så här morgonen efter känner att han nu bearbetar det inträffade.

– Jag är i en bra miljö för att göra det, här finns psykologer och många behandlingsassistenter att prata med.

På söndagsmorgonen pågår eftersläckningsarbetet.

Verner Lundholm var räddningstjänstens insatsledare under natten, Knut Westman har tagit vid som insatsledare på morgonen.

– Teorin är att en gasolflaska har läckt. Det var en kraftig smäll som gjorde att fönsterrutorna flög ut och syret som då kom in har skyndat på brandförloppet, säger Knut Westman som apropå spridningsrisken säger att den fanns men att de lyckades förhindra spridningen.

Villan på andra sidan vägen har en vägg som färgats svart av hettan från branden så nära och där behövde räddningstjänsten också gå in och ventilera huset som drabbats av röken.

Andreas Hyttsten säger att reaktionen kommer efteråt, men att han har väl rustade kollegor att prata med.
Andreas Hyttsten säger att reaktionen kommer efteråt, men att han har väl rustade kollegor att prata med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!