Det har gått drygt två år sedan Stockhult holding AB köpte Rolfs såg och hyvleri AB och det är nästan på dagen två år sedan tillträdet till företaget.
Då hade verksamheten varit nedlagd i drygt ett och ett halvt år.
– Setras beslut att lägga ned verksamheten, med den utrustning som då fanns, var rätt beslut. Setra hade inte den produktion som vi har i övrigt, så de hade inte möjlighet att ändra inriktning på det sätt som vi nu har tagit beslut om, säger Paul Björnsson som tillägger att starten kom att bli lite annorlunda jämfört planerat.
Vad blev annorlunda?
– Vi sköt på uppstarten av hyvleriet då vi märkte att vi behövde fokusera på att få sågningen att fungera. Underhållsskulden var nog större än förväntat, får jag säga. Vi har ambitionen att starta hyvleriet under våren, en person ska jobba med det från i januari.
Rolfs såg har i dag 25 till 30 anställda. Hälften uppges vara "gamla Rolfare", människor som arbetat i verksamheten tidigare.
– Vi lyckades anställa en del av dem som arbetat här tidigare och det är en stor anledning till att vi fick i gång produktionen så snabbt. Den 11 december 2020 var tillträdet och under mellandagarna mellan jul och nyår hade vi första stocken i produktion. Vi har fantastisk personal, det finns en stor vilja att få detta att fungera. Det är någon slags patriotism, ett väldigt engagemang, det är fint. Vi har gradvis tagit in andra kompetenser i företaget för att skapa en bra mix och det har vi lyckats bra med. En ny generation "Rolfare" är på plats.
Inriktningsbeslutet handlar kort om att gå från att göra brädor till byggnader och liknande till att göra brädor för möbeltillverkning.
Förklaringen uppges finnas dels i situationen i skogen, dels i marknadssituationen.
Vad innebär den ändrade inriktningen?
– Vi ställer om till kubbsågverk. Det är en ganska djärv satsning. Vi fokuserar på kortare stockar, tre meter, vilket är samma koncept som vi har vid vår fabrik i Glommersträsk. Vi startade i Glommersträsk i februari 2018, så vi har några års försprång där. Det är fem till sex gånger mindre volym i den mindre stocken så för samma produktion ska vi ha fem till sex gånger mer stockar. Det finns fin råvara för möbelbrädor här uppe och vi kan använda stor del gallringsskog. Det här innebär också att vi har rätt så våldsamma investeringar framför oss, men vi har ju gjort den här resan och vet vad den innebär, säger Paul Björnsson som i nuläget inte vill avslöja hur stora investeringar som väntar.
Alternativet?
– Jag är säker på att vi måste göra den här förändringen för att överleva. Nu är vi med i matchen. Om vi skulle fortsätta med nuvarande inriktning så skulle vi dö sotdöden. Vi hade kanske levt ett år till, sedan hade det varit slut här.
Om du blickar framåt – läget om två år?
– Om vi lyckas väl med omställningen så är vi förmodligen snarare 50 än 25 anställda. Om vi inte hade gjort någonting så hade siffran varit noll anställda då.
Företagets kunder finns i Skandinavien, Polen, Baltikum och delar av Asien.
Paul Björnsson säger att de fick ett varmt välkomnande till Kalix, av såväl kommun som invånare, och att han är tacksam över att Sveaskog, Billerud, Norra skog och andra leverantörer "nästan vänt ut och in på sig" för att få fram volymerna som Rolfs såg behöver.
Efter kommunkontakten i samband med starten lär det dock ha varit tyst därifrån.
– Det går inte att jämföra med vår kontakt med Arvidsjaurs kommun, där Glommersträsk finns, vi är mycket närmare varandra. Vi ses en till två gånger om året, sitter ned och pratar, och de är väldigt stöttande. Jag hade förväntat mig ett större intresse från Kalix kommun. Ett företagande ska inte vara beroende av kommunen och jag förväntar mig inte pengar därifrån, men dialog och kanske frågan om det finns något de kan göra vore fint, säger Paul Björnsson.
Susanne Andersson, S, kommunalråd, säger att det är tråkigt att Paul Björnsson upplever bristande intresse från kommunens sida.
– Jag kan inte svara på vad som har varit men det är naturligtvis tråkigt att han känner så. Vi har varit ute på en del företagsbesök under hösten och vi ska fortsätta med dem under januari månad. Vi ska absolut besöka Rolfs såg. Det finns ett stort värde i att hålla kontakten, säger Susanne Andersson.