Allemansrätten kan bli begränsad

Vildmarksturismen i Norrbotten kan påverkas om rätten att vistas i skog och mark begränsas. På Naturvårdverket utreder man nu frågan om rätten att fritt nyttja marker i kommersiellt syfte.

BEGRÄNSAS. Allemansrätten kan komma att begränsas vilket innebär att vildmarksturism, till exempel turridning, hamnar i farozonen.

BEGRÄNSAS. Allemansrätten kan komma att begränsas vilket innebär att vildmarksturism, till exempel turridning, hamnar i farozonen.

Foto: Frida Hedberg/SCANPIX

Kalix2011-07-08 06:00

Allemansrätten är en rättighet för alla att fritt röra sig över skog och mark. Det är fritt att plocka bär eller ta ett dopp i en sjö. Men under senare tid har flera markägare protesterat när företag utnyttjar markerna i kommersiella syften. För att reda ut problemen har nu Naturvårdsverket tillsatt en expertgrupp för att utreda problemen.

- Det har varit mycket fokus på Norrland i diskussionerna. Vi har försökt lyssna av olika externa organisationer och vi har diskuterat bärplockning, rennäringen, skoterkörning och skidspåren, säger Margareta Svenning, naturvårdsjurist på länsstyrelsen och med i gruppen som ska utreda frågan om allemansrätten.

Inte utrett
Men vad som ska klassas som kommersiellt nyttjande av skog och mark är ännu inte utrett. Inte heller i vilken skala det kommer att påverka turismen i Norrbotten.

- Varumärkesfrågan är extremt viktig att diskutera. Ekoturismen måste få förutsättningar för att landsbygden ska utvecklas. Om företagarna känner att det blir för svårt att ta sig ut i skog och mark och de känner att det är för många markägare att avtala med, då riskerar ju den näringen att dö ut. Det är naturen som drar och då kanske man hellre åker någon annanstans för att komma ut i naturen, menar Margareta Svenning.

Skador och skräp
Lantbrukarnas riksförbund företräder många markägare och de har krävt att allemansrätten begränsas så att den inte innefattar kommersiella syften. Vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund region Norrbotten, Jenny Karlsson, äger mark i Kalix och hon välkomnar förslaget om hårdare regler.

- Det händer att markerna skadas och att det skräpas ner. Det handlar inte om att vi vill förbjuda bärplockare på våra marker. Det är bra med allemansrätten men som det ser ut nu så utnyttjas den. Det viktiga är att man samråder och får till avtal mellan markägare och näringsidkaren, säger hon.

- Jag hoppas att utredningen ska visa på de positiva effekterna av turistnäringen, att vi drar lite i nödbromsen innan man går in och lagstiftar bort allemansrätten helt. Förhoppningsvis kan vi med den här utredningen hitta en lösning som passar alla, säger Margareta Svenning.

Resultaten av Naturvårdsverkets utredning kring allemansrätten ska vara klar i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om