80 år sedan tyskplanet nödlandade i Sangis

Det är den 6 juli 1940, Märta som då är 15 år cyklar för att se det tyska flygplanet som nödlandat i Hästviken, Sangis. "Jag minns att där var massor av människor" säger Märta Andersson, 95.

Fotografi från efter det att flygplanet nödlandat.

Fotografi från efter det att flygplanet nödlandat.

Foto: Privat

Kalix2020-07-06 09:26

Det har gått 80 år sedan händelsen som inträffade under andra världskriget.

Ett tyskt flygplan, en Dornier Do 17 P, har under en flygning från Stavanger till Oslo kommit ur kurs på grund av dåligt väder.

Flygplanet har siktats över delar av Värmland och delar av Dalarna innan det senare nödlandar i Hästviken i Sangis.

Nödlandningen på myren genomförs med utfällt ställ, flygplanet slår runt och hamnar på rygg.

Besättningen som består av två män beskrivs ha lättare blessyrer, de tas omhand av svensk militär, de förs till hotell och några dagar senare åker de vidare till Kronobergshed där de interneras till den 12 juli då interneringslägret avvecklas.

Det här - ett tyskt plan som nödlandat i Hästviken - var naturligtvis en stor händelse som fick mycket uppmärksamhet i bygden men också långt utanför den.

Märta Andersson minns den här dagen.

– Jag var 15 år då och vi bodde i grannbyn Säivis. Jag minns inte hur vi fick reda på vad som hade hänt, men jag minns att jag hoppade på cykeln och cyklade till Sangis, säger Märta Andersson som fortsätter:

– Jag minns inte vem jag cyklade dit med, men på den tiden cyklade vi var vi än skulle och det gjorde vi den här dagen också. Jag minns att där var massor av människor, sangisbor och kalixbor, säkert folk från annat håll också. Jag minns också att området var avspärrat, så vi kom inte så nära själva flygplanet som låg på rygg. Tänk att det är 80 år sedan nu, tänk vad tiden går...

Märta Andersson kom att bilda familj och bosätta sig i Sangis, inte långt från Hästviken.

Sten Karlsson i Björkfors berättar vad hans pappa, Gustav Verner Karlsson, berättat om den här tiden.

Gustav Verner Karlsson bodde med familjen och drev jordbruk i Holmträsk.

– Min pappa var i beredskapsvakten, han och andra hade uppgiften att vakta Kalixbron, alltså det som då var Kalixbron. De som hade jordbruk skulle få skördepermis, de skulle få avlösning, men det fungerade inte. Pappa och säkert andra med jordbruk blev tvungna att vara kvar i vakten, berättar Sten Karlsson som fortsätter:

– Så kom då lastbilen med det här planet på. Propellern var inte kvar och flygplanet var inte större än att det kunde fraktas tvärs över på lastbilsflaket, och det skulle transporteras mot Luleå. Pappa stod med ryggen mot broräcket, precis när lastbilen passerar så svänger den över lite mot honom och propelleraxeln hakar fast i pappas uniform. Pappa vrids mot räcket, det knäcker några revben på honom och han segnar ihop på marken. Lastbilschauffören fortsätter som om ingenting har hänt. Den andre vakten på bron såg vad som hände och sade senare till pappa att han ångrar att han inte sköt sönder lastbilsdäcken när chauffören inte ens stannade. När pappa kom hem kämpade han på med knäckta revben i jordbruket. 

Robert Karlsson, 48, Sangis, har sparat den dokumentation kring tyska flygets landning i Sangis, som förvarades i byns Folkets hus.

– Några engagerade i Folkets hus hade samlat en del material om händelsen, dels skriven dokumentation, dels bilder. När Folkets hus lades ned och såldes så tog jag vara på det som fanns, jag tycker att det vore väldigt synd att kasta bort det. Jag är själv mycket krigshistorieintresserad och uppskattar att materialet finns kvar, säger Robert Karlsson.

Detta hände:

-Under flygning från Stavanger till Oslo har flygplanet kommit ur kurs

-Klockan 14.03 den 6 juli 1940 nödlandar planet i Hästviken, Sangis

-I samband med landningen, som gjordes med utfällt ställ, slår flygplanet runt och hamnar på rygg 

-Besättningen förs efter några dagar i Kalix till Kronobergshed och senare tillbaka till Tyskland

-Planet demonteras och fraktas på järnväg till Tyskland den 7 november 1940

Källa: Boken "Tyska nödlandare 1939-1945" av Bo Widfeldt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!