Kalix folkhögskola har samarbeten dels med Sverigeinstituetet, SI, dels med riksföreningen Sverigekontakt, som båda arbetar med att hålla svenskan levande bland folk från andra länder.
En av eleverna är David Wright som kommit hit genom föreningen Sverigekontakt.
– Det är trevligt att träffa människor från hela världen som är intresserade av Sverige och av att lära sig svenska, säger han – på svenska.
Han har själv tidigare bott ett par omgångar i Sverige.
David Wright tycker att kursen verkar bra.
– Det här är vår andra dag, men det verkar jätteintressant och vi har många duktiga lärare. Vi lär oss mycket om språket, men också om Norrland och Kalix kommun, kulturen, hur man lever och vad som händer i området, säger han.
De har ungefär fyra lektioner per dag och på kvällarna har de andra gemensamma aktiviteter, exempelvis titta på svenska filmer som de sedan tillsammans diskuterar.
– När vi först kom till Kalix fick vi en guidad tur i området av kommunalrådet Susanne som berättade om kommunen, vad som händer här och hur det fungerar i Kalix.
Lorenzo Costagli studerar medicin i Italien, men har alltid varit intresserad av språk.
– Jag besökte Luleå för två år sedan och var så fascinerad av Norrbotten så jag bestämde mig för att studera svenska.
Förhoppningen är att han ska kunna göra sin masterutbildning i Sverige.
– Jag tycker det är väldigt, väldigt fint här och det känns så annorlunda än Italien, att vara så i mitt i naturen.
Han, liksom japanskan Io Endo, har kommit hit via Sverigeinstituetet. Det är på uppdrag av Sverigeinstitutet som Kalix arrangerar sommarkursen för andra året i rad.
– Jag är intresserad av språk och ville studera något som inte så många andra kan, som exempelvis kinesiska som engelska, och Sverige ligger ju långt från Japan, säger Io Endo som för första gången besöker Europa.
Hon är beredd på att det kan vara utmanande att lära sig svenska men tror att kursen är en bra förberedelse inför de kommande tio månaderna då hon ska stanna i Sverige och fortsätta studera mode och textilier på folkhögskolan i Tidaholm.
Daniel Nilsson, rektor för Kalix folkhögskola, tycker det är roligt att få ta emot människor från hela världen på sommarkurs.
– Det är inspirerande för oss på skolan med människor av så många nationaliteter som vill lära sig svenska och om vår kultur. Det är inspirerande för hela Kalix med alla nya ansikten.