2.500 år gammal pärla hittad

En pärla av glas tillverkad för kanske 2.500 år sedan och slaggprodukter från järn gör ett område öster om Sangis intressant för arkeologerna.
- Det är första gången man har hittat järnslagg från den här tiden i Norrbotten, säger Carina Bennerhag, arkeolog vid Norrbottens museum.

KALIX2006-08-18 06:00
Planeringen av den nya järn­vägen mellan Kalix och Haparanda gör att nya forn- och kulturlämningar i skog och mark kommer upp i dagen. Innan en exploatering sker måste den berörda marken undersökas för att se huruvida fornlämningar ­berörs av ingreppen.
Förra året hittades fyra fasta boplatser i ett område vid Lantjärv, Sangis och Storträskheden som behövde undersökas. Vid Storträsk har fyra arkeologer från Västerbottens och Norr­bottens museum arbetat under sommaren med att kartlägga fynd som sedan länge legat gömda under markytan.
- Vi vill få ett bra underlag inför beräkningen av borttagandet av fynden, säger Carina Bennerhag, som är projektledare för
undersökningen.
Att plocka bort lämningar är ett undantag från lagen som normalt är en bevarandelag. Tillstånd ges av länsstyrelsen vid exploateringar av den karaktär som Banverket nu genomför.

Kan vara järnålder
Storträsk ligger 25 meter över havet, boplatserna ligger från 25 till 10 meter över havet. Någon datering är inte gjord men enligt Carina Bennerhag lutar det åt järnålder, från cirka 500 f.Kr och fram till medeltid. En period som man vet lite om vid Norrbottens kustland. Därför är fynden intressanta. Utöver skörbränd sten och avslag efter redskapstillverkning har bland annat kvartsit och slagg som innehäller järn hittats.
- Hittills finns det inga platser där järn har framställts i Norrbotten, däremot finns det i norra Finland. Om det här handlar om det så är det väldigt intressant, säger Carina Bennerhag.
Nu kommer slaggen att skickas in för analys, därefter kan det bestämmas varifrån den kommer.

Kontakter med inlandet
Den kvartsit som har hittats finns normalt endast i fjällvärlden. Det innebär den måste ha forslats till Storträsk vilket tyder på en kontakt med inlandet. I marken finns också stora brunröda fläckar, även det är ett tecken på järn av något slag. En backe i området har namnet Järnbacken, huruvida allt hör ihop vet inte Carina Bennerhag.
Men spännande är det, säger hon och påpekar att graven vid Sangiskvarn som är daterad till vikingatiden är intressant även för det område som nu undersöks.

Långväga bytesvara
Ett av de trevligare fynden var en glaspärla som hittades i en härd. Att den inte kommer från området är klart. Glaspärlor tillverkades inte här, däremot fanns tillverkning i Västeuropa för 2.500 år sedan. Pärlan tros vara en bytesvara.
Tillsammans med sina kollegor har Carina Bennerhag hittat fynd över hela området.
- Varje spadtag vi tar är ny kunskap för oss, säger hon.
Nästa vecka avslutas årets undersökning. Nästa sommar är det dags för slutundersökningar innan allt plockas bort och järnvägen dras fram över en mark som visar sig inte vara obruten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om