25 år senare – nu träffas många av dem igen

Det har gått 25 år sedan företagsetableringen som beskrivs som en ”kulturrevolution” i Kalix.

TRIVS I KALIX. Dag Carlquist.

TRIVS I KALIX. Dag Carlquist.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-05-18 20:58

17 maj år 1992 var dagen Anders Martin och Dag Carlquist startade Kalix Tele 24.

Då, med 18 nyutbildade telefonister.

Då, utan arbetsuppgifter.

– Vår idé var att ta över stora företags telefonväxlar i overflow, alltså de samtal de inte klarar själva, men när vi var i gång meddelade Telia att funktionen som skulle finnas inte ännu fanns och skulle dröja ytterligare sex månader, säger Anders Martin.

– Det var en prövning men den kan ha bidragit till att företaget blev så starkt, säger Dag Carlquist.

Kursändringen blev att rikta sig till mindre företag med erbjudande om att ta över hela eller delar av deras telefonväxlar.

Det blev succé och kontor även i Jokkmokk och Gällivare.

Företaget växte med tio medarbetare var annan månad till som mest 176 medarbetare.

Camilla Bergström var en av de första som anställdes som telefonist – senare produktionsledare – och hon beskriver stämningen vid företaget som ”fantastisk”:

– Det är inte ett roligt jobb att svara på 350 samtal per dag och det gjorde att alla bjöd till för att skapa en fantastisk atmosfär med många aktiviteter som fick oss att må bra.

Bernt Sturk var kommunalråd (S) i Kalix då, år 1992.

– Jag minns hur Anders Martin och Dag Carlquist kom hem till mig, vi satt i vardagsrummet och de berättade om sina planer. Vi fann varandra fort, säger Bernt Sturk som fortsätter:

– Dag, du var lite jobbig för du drev på och ville ha snabba besked... men det gav bra resultat.

”Inställningen i Norrbotten var, och är än ibland, att företagare utifrån är lycksökare” säger Bernt Sturk som beskriver det som sedan hände som en ”kulturrevolution i Kalix”:

– Innan Kalix Tele 24 hade vi stark elektronikindustri och verkstadsindustri och förstås pappersbruket i Karlsborg. Nu möttes Kalixborna av nya ord som callcenter och outsourcing.

Bernt Sturk pratar om ”ett genombrott, men det förstod vi inte förrän senare”:

– Kalix Tele 24 bröt ny mark. Fler verksamheter fick upp ögonen för Kalix och snart kom etableringen av Silja Line och så småningom ytterligare callcenterverksamheter.

År 1998 sålde Anders Martin och Dag Carlquist 51 procent av Kalix Tele 24, år 2000 resten.

– Vi är entreprenörer och kom till ett läge där vi trodde att andra kan göra det bättre, dessutom var jag trött, säger Anders Martin.

– Efter något år försökte vi köpa tillbaka företaget men det gick inte, säger Dag Carlquist.

Det är företaget QR Work, Rhoger Nilenstrand (tidigare platschef Kalix Tele 24) och Camilla Bergström som initierat återträffen för många av dem som var med då, i starten, och firandet blir på fredag kväll.

–  Fantastiskt roligt att ses igen, säger Rhoger Nilenstrand.

Så gick det till

- Kalix Tele 24 fick företagsstöd samt pengar från dåvarande Assi (pappersbruket) som hade lagt ned en pappersmaskin och uttalat att man skulle medverka till ersättningsjobb

- Det var just slaget mot de många industrijobben, som gjorde att Anders Martin och Dag Carlquist fick idén om att företaget – som då var på idéstadiet – skulle finnas i Kalix

- ”Vi åkte X 2000 när jag läste i tidningen att Assi skulle stänga en pappersmaskin. Då tittade vi på en annan ort, men vi bestämde oss för att boka ett möte i Kalix” säger Dag Carlquist som berömmer arbetsförmedlingen, dess chef Felix Rolfs och Kalix kommun med Bernt Sturk i spetsen för bemötandet och hanteringen

Källa: Anders Martin och Dag Carlquist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om