200 000 fornlämningar i länet

Norrbotten är ett rikt län på fornlämningar. Den äldsta historiska boplatsen är över 11 000 år gammal.

Träning. Åke Naalisvaara, Frida Palmbo, Olof Östlund och Gunilla Lindbäck tillsamans med hundarna Bella och Dasha.

Träning. Åke Naalisvaara, Frida Palmbo, Olof Östlund och Gunilla Lindbäck tillsamans med hundarna Bella och Dasha.

Foto: Pär Bäckström

Kalix2016-10-11 17:00

Bara inför bygget av Haparandabanan mellan Kalix och Haparanda 2006 och 2007 kunde utförda arkeologiska undersökningar av Norrbottens museum resultera i unika fyndmaterial. Fyndmaterial som sträcker sig från äldre järnålder (500 f. Kr) till tidig vikingatid (700 e. Kr.) – en tidsperiod på närmare 1200 år. Undersökningarna av Haparandabanan är till ytan en av de största som utförts i Norrbotten

– Vi gjorde många fynd kring Haparandabanan. I Norrbotten finns det en bit över 20 000 fornlämningar som är kända, säger Frida Palmbo arkeolog vid Norrbottens museum och fortsätter:

– Våra hittills äldsta boplatser som vi hittat är nästan 11 000 år gamla. Många ser i princip likadana ut oavsett om det är från stenåldern, bronsåldern eller järnåldern. Längs Haparandabanan hittade vi rätt stora boplatser som var lika stora som två fotbollsplaner. Men dem kan också mycket mindre, säger hon.

Norrbottens äldsta boplats som upptäckts ligger i Aareavaara i Pajala kommun.

Det var inför bygget av järnvägen till Tapuligruvan 2009 som Norrbottens museum genomfördes arkeologiska undersökningar kring Aareavaara. Öster om byn hittades bland annat bränt ben som visade att det funnits två lägerplatser där som är drygt 11 000 år gamla.

– De är väldigt små. Bara några kvadratmeter. Så det kan verkligen variera i storlekar, säger Frida Palmbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om