... men här var det äkta vara
I helgen firandes havets guld med en alldeles egen löjromsfestival i Kalix. Kuriren var naturligtvis på plats när ortens delikatess firades. - Vi ska bli mer stolta över löjan och löjrommen, säger Linda Frohm i arrangörsstaben.
ALLTID GOTT. Jan-Olof Nilsson, Kalix avnjuter en löjromssnitt. "Det är alltid gott", säger han.
Foto: Göran Lahti
Från scenen höll landets mest kända radioröst Ulf Elving i trådarna. Han intervjuade bland annat stjärnkocken Karl Ljung. - Vi svenskar är så dåliga på att lyfta fram våra specialiteter inom mat. Matturismen ökar i världen och här i Kalix gör ni ett jättejobb för att marknadsföra er fantastiska löjrom, sade han.Stjärnkockarna Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, Stefan Eriksson, 2005 och Karl Ljung, 1999 fick i torsdags följa med ut på Storöfjärden och delta trålfisket från början till slutprodukt, vilket var mycket uppskattat.Stolta över löjan
Syftet med festivalen är att lyfta fram en unik produkt och skapa stolthet hos Kalixborna för densamma, enligt Linda Frohm i arrangörsstaben. - Vi vill att det ska säljas löja och löjrom i massor av butiker i Kalix, sade hon.Utöver de kulinariska menyerna erbjöds fisk- (löj)damm för de minsta, dragkamp mellan de lokala bandylagen samt den avslutande festmiddagen med dans på Folkets hus på lördagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!