Vintern nalkas och färgerna med den

Varmt och individuellt, det är inredningstrenden för hösten och vintern. Nu kan man leka mer med inredningen, säger Christina Hannu, möbelföretagare.

Christina Hannu berättar att varma färger är på modet i höst och vinter.

Christina Hannu berättar att varma färger är på modet i höst och vinter.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2019-11-03 10:56

Det händer mycket på stylingområdet just nu. Att det skulle komma ett trendbrott syntes ute i Europa för länge sedan. Christina Hannu besöker branschmässor och trenden som nu nått Sverige visades i Köln för ungefär 1,5 år sedan.

– Det som visas där, kommer till oss, men det tar lite tid. Men så mörkt som det var i Köln blir det aldrig här. Från väldigt minimalistiskt och vitt går det nu mot färg, varmt och individuellt med mer trä och blandade stilar. Kreativiteten tar mer plats, säger Christina Hannu.

Hon säger att det nu ofta eftersträvas hotellkänsla, vackra mattor, gardiner från tak till golv, matt färg på väggar, mer 70-tals färger, grovhugget och rustikt. Höstens accessoarfärg framför andra är senapsgul. Ramsängar har ersatts av kontinentalsängar med tygklädda gavlar. 

– Sängar är en djungel för konsumenter. Det går att sälja vad som helst med ett foto, men det är svårt att veta vad man får. Jag rekommenderar att prova sin säng före den köps, det finns stora komfortskillnader och en oändlig variationsrikedom.

Hon tipsar om att dammsuga sin bäddmadrass och inskaffa ett madrasskydd.

– Ett enkelt sätt att förlänga livslängden.

Hon försöker välja så miljövänligt och närproducerat som möjligt och gläds åt meddelandet från leverantören av täcken och kuddar att plastförpackningarna ersätts med kartong och att satinlakanden blivit fair trade-märkta. 

– Mitt råd är att satsa på kvalitetsmöbler som bas, ha ett tema och sedan leka med detaljerna. Möbler är ärliga, kvalitén märks och återspeglas i priset.

Det händer att hon blir hembjuden för att ge tips eller får ett fotografi.

– Det är jätteroligt att få hjälpa till. Någon gång har jag själv frågat om jag får se på plats. 

I Sverige går ofta möbelbutiker i arv och ägarna är ofta mer eller mindre uppvuxna i butiken. Christina Hannu började som kund hos Royal möbler i Kalix, blev intresserad och tog en titt på butikens siffror. Hon konstaterade att butiken överlevt i 27 år. När hon kontaktade butiksägaren visade det sig att datum för nedläggning var bestämd, istället blev det ägarbyte år 2016. 

– Varje vecka får vi nya kunder. Det känns väldigt roligt, vi har en tillväxtambition och förändrar husets struktur. Hela nedervåningen blir butik. Vi har dessutom köpt en ny maskin så att vi kan fortsätta erbjuda måttsydda mattor, säger Christina Hannu.

Funktionella möbler är populärt, som det här bordet som saknar iläggsskiva utan bara går att dra ut eller minska med behovet.
Funktionella möbler är populärt, som det här bordet som saknar iläggsskiva utan bara går att dra ut eller minska med behovet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!