Margareta Notsten är anställd vid teaterföreningen Bröt, hon har varit i aktiv i dess produktioner sedan år 2013 och innan dess engagerad som teatermamma till dottern och volontär som ryckt in där det för tillfället har behövts.
– År 2016 poppade det upp en idé i min skalle och det är ju så med idéer, antingen självdör de eller så lämnar de oss inte i fred, denna var av den sistnämnda sorten, säger Margareta Notsten apropå hur det som hade arbetsnamnet "Kära Dagbok" blev en teater med samma namn.
– Jag är oändligt stolt över "Kära Dagbok", för de personer som jag delat teaterresan med. Denna fantastiska resa, som påbörjades under år 2017 då jag väldigt försiktigt närmade mig tre unga människor med frågan "skriver du?". De funderade och svaret blev ja. Så småningom träffades vi en gång i veckan, vi delade berättelser med varandra, självupplevda eller påhittade, säger Margareta Notsten.
Bakom manus står förutom Margareta Notsten också Celina Hofgren, Anton Ekholm och Julia Martinsson, bakom regi och produktion finns Carro Strömbäck och ensemblen består av Margareta Notsten, Celina Hofgren, Anton Ekholm och Tina Ödling.
Handlingen i "Kära Dagbok" är, kortfattat, att fyra människor träffas för att delta i en kvällskurs.
Det lär inte bli som någon av dem tänkt sig, men en förhoppning är att det blir bättre, till slut.
Det är en berättelse om fyra riktiga och viktiga människor.
Celina Hofgren är 14 år och hon har varit med i teaterföreningen Bröt i många år redan.
– Jag gick barnteater när jag var sju år och efter det har jag fortsatt. Jag tycker det är kul, jag gillar drama i skolan, det är roligt att jobba med kroppen och dess uttryck, att hitta karaktärer i mig själv, säger Celina Hofgren som i och med urpremiären för "Kära Dagbok" på tisdag gör premiär på scenen inför publik.
Två föreställningar är planerade, det lär kunna bli aktuellt med fler.
Föreställningen spelas i teaterföreningen Bröts lokaler, i stora salen, teatersalongen.
Teaterföreningen Bröts kulturvecka inleds inom kort.
– Teaterintresset i Kalix är stort när det handlar om att spela teater. Publikmässigt är det sjunkande siffror i hela Sverige. I fjol hade vi väldigt bra publiksiffror, i somras lite sämre då vi hamnade mellan Carola och Vikingarna, det var tufft. Vi har en trogen, uppmuntrande och närvarande publik, säger Margareta Notsten som på frågan vad teatern betyder för henne säger så här:
– Den har betytt en ny familj på många sätt, den har betytt trygghet. Den har betytt allt.