Trumfkort utan udd i stryprättegång

Yttrandet skulle bli försvarets trumfkort i hovrätten efter strypmordet. Det blev i stället två rättsläkare, med i princip samma åsikter.

Kammaråklagare Lindha Strömberg krävde att hovrätten fastställer morddomen mot Rickard Karlsson när rättegången efter strypmordet startade på tisdagen.

Kammaråklagare Lindha Strömberg krävde att hovrätten fastställer morddomen mot Rickard Karlsson när rättegången efter strypmordet startade på tisdagen.

Foto: Peter Johansson

Kalix kommun2020-01-07 17:27

Åtta och en halv månad har gått sedan den första polispatrullen anländer till den 25-åriga kvinnans bostad. Hon påträffas livlös på golvet i toaletten och när poliserna börjar återupplivningsförsöken, är hoppet redan ute.

Det här blir starten på en mordutredning som på tisdagen landar i hovrätten.

29-årige Rickard Karlsson dömdes av Haparanda tingsrätt till 16 års fängelse för mord och har överklagat domen. Den här dagen kommer han klädd i blekta jeans och en grå huvtröja.

Han kräver att åtalet mot honom i första hand ska ogillas i sin helhet. I andra hand yrkar Karlsson på ett lindrigare straff.

Lindha Strömberg, kammaråklagare, har givetvis en helt annan syn av det som framkommit under utredningen och i tingsrättsförhandlingen. 

Under sakframställningen radar Strömberg upp bevis och omständigheter som enligt henne visar att det är Rickard Karlsson som har dödat sin före detta flickvän.

Karlsson, han skakar på huvudet när åklagarens uppgifter inte går i linje med hans egna.

Ny bevisning i form av ett yttrande från en fristående rättsläkare i Göteborg är åberopat av Karlssons försvarare. Den tunga punkten i yttrandet är att dödsorsaken inte går att avgöra utifrån de faktiska fynden vid obduktionen av den 25-åriga kvinnan.

Den här inställningen håller Ulf Jonsson, specialist vid rättsmedicin, fast vid när han hörs på telefon.

Björn Bäckström, rättsläkare i Umeå som genomfört obduktionen, är helt enig med sin kollega.

– Strypning är ett av de dödsfall där det inte finns något fynd som säkert visar att det handlar om det, säger Bäckström som även är enig med Jonsson om att halten av amfetamin var hög i den avlidna kvinnan. 

Skillnaden i det här fallet är att Bäckström och en kollega till honom har vägt in alla omständigheter i målet i utlåtandet. Som vittnesuppgifter om bråk i bostaden i anslutning till dådet.

Det är ett arbetssätt som Ulf Jonsson har synpunkter på.

– Jag väljer att låta rätten bedöma det. Ofta är det svårt för en rättsläkare att veta vilka omständigheter som finns, man kanske inte har läst igenom alla förhör, säger han.

Lindha Strömberg, kammaråklagare i målet, är nöjd över vad som kommer fram under tilläggsförhören.

– Jag menar att en rättsläkares uppgift är att göra båda bedömningarna, säger Strömberg efter rättegången.

Rättegången fortsätter i morgon, bland annat med ett tilläggsförhör med Rickard Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!