Svante: "Kalix kommun offrar värdefull skog"

"Kalix kommun offrar en nyckelbiotop, en värdefull gammelskog", säger Kalixbon Svante Larsson apropå byggnationerna som nu inleds.

Svante Larsson är kritisk till att Kalix kommun väljer att bygga hyreshus just här. I bakgrunden skymtar träden som tagits ned.

Svante Larsson är kritisk till att Kalix kommun väljer att bygga hyreshus just här. I bakgrunden skymtar träden som tagits ned.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-23 19:51

Skogen som löper längs med Furuhedsvägen kallas för Furuhedsskogen och Skogsstyrelsen har klassat den som nyckelbiotop.

En nyckelbiotop är ett område i skogen som med sina höga naturvärden anses ha en mycket stor betydelse för skogens växter och djur.

För några år sedan fick en del av skogen offras, när den nya Skolgatan byggdes, och de nu planerade byggnationerna av tre hyreshus, sammanlagt 30 lägenheter, tar ytterligare andel av skogen.

Härom dagen togs träd i området ned och inom loppet av några timmar var träden, som vuxit i omkring 200 år, borta.

I januari 2018 gick Svante Larsson ut och uppmanade Kalix kommuns styrande att tänka om och värna den 200-åriga tätortsnära tallskogen och i stället bygga på den före detta bandyplanen som ligger alldeles intill.

– Det är dags för Kalix kommuns styrande att börja sätta värde på den tätortsnära naturen, sade Svante Larsson då.

Svante Larsson är anställd vid Skogsstyrelsen men han agerade då som nu som privatperson med motiveringen att han inte jobbar med dessa frågor.

– Jag ser mig som en röst för de upprörda Kalixborna, säger Svante Larsson som, när ingenting hände i området under lång tid, hoppades att de styrande ändrat planerna och valt en annan plats.

– Jag blev ledsen när jag såg att träden nu tas ned. Vad händer med det virke som avverkats? Alla seriösa skogsföretag är i dag certifierande vilket innebär att de har förbundit sig att inte avverka eller köpa timmer och massaved från nyckelbiotoper.

Svante Larsson säger "att det behövs mark för bostäder förstår nog de flesta, men det fanns alternativ och vi är många som sörjer att skogen försvinner".

– För alla oss som ville att den gamla och fina värdefulla gammelskogen skulle få stå orörd är det en stor sorg. Det är lägenhetsinnehavare på Furuhedsvägen som inte längre har en fin skog att titta på, alla människor som nyttjat stigarna i skogen som inte längre finns kvar, invånarna i Kalix som sakta men säkert får se gamla träd och tallskogar, som är unika för Kalix, försvinna. Skog och gamla träd har ett stort socialt värde, säger Svante Larsson som fortsätter:

– Det är en stor sorg för alla oss som värnar om klimat och miljö, träden har en stor betydelse för  lagring av koldioxid, för rening av luften och som bullerdämpare. Det är också en stor sorg för oss som kämpat för att få behålla Furuhedsskogen orörd sedan år 2011 då området klassades som nyckelbiotop. Inga argument var tillräckligt starka för att övertyga tjänstemän och politiker i Kalix kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!