Sandra om skrattyogan: "Eufori och lycka"

"Målet är att jag ska kunna livnära mig med skrattet som utgångspunkt." Orden kommer från Sandra Eriksson, 32, som satsar på skrattyoga.

Sandra Eriksson visar elefantskrattet, som är en av många övningar.

Sandra Eriksson visar elefantskrattet, som är en av många övningar.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-01-16 09:57

Sandra Eriksson arbetar som enhetschef vid Kalix kommun och driver verksamheten med skrattyoga vid sidan av det.

Idén har egentligen funnits där en längre tid.

– När jag gick i gymnasiet och hade en uppgift om att beskriva en känsla så valde jag att skriva om skrattet, som jag senare höll ett muntligt föredrag om. Jag ombads senare hålla föredraget för alla elever i sporthallen i Malmberget, säger Sandra Eriksson som tillägger "jag är väl en glad typ helt enkelt".

Sandra Eriksson gick skrattyogainstruktörsutbildning i Stockholm hösten 2019.

– Känslan när vi haft första skrattpasset var eufori och lycka, jag kände mig nästan som en ny människa.

Vad är det som händer?

– Kroppen kan inte urskilja fejkskratt från riktigt skratt, känslan blir samma och känslan av eufori och lycka sitter kvar hela dagen för mig. Det finns studier som visar att du bör skratta varje dag, minst 15 minuter, det kan förlänga livet. Djupandningen ger lugn. Effekterna av skrattyogan är till stor del som efter vilket träningspass som helst.

Skrattyogan kommer ursprungligen från Indien och kallas också "laugh for no reason".

Skrattyoga kan bedrivas för två eller tusentals människor. Roliga, tokiga och lekfulla rörelser och djupandningar blandas. Det finns exempelvis elefantskratt, uppskattande skratt och teambildande skratt.

– Min vision är att arbeta med glädje och välbefinnande, jag vill utbilda mig inom coaching men fortfarande ha skrattet i fokus, säger Sandra Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!