Omkring 25 deltagare - nya, gamla och utflyttade risöbor - har varit med i studiecirkeln som startade hösten 2018 i hembygdsgården i Risön.
– Idén om att vi skulle göra en bok kom sig av att vi hade så mycket material. Vi hade gamla anteckningar från 1980-talet, och genom dem fick vi med berättelser från människor födda under 1900-talets början. Vi har hittat information på nätet och i gamla handlingar och många har fotografier från förr, säger Kurt-Lennart Sundqvist som tog initiativet till boken som senare hamnade hos Bengt-Göran Nilsson som stått för layout och sammansättning innan vidare färd till tryckeriet.
I boken får vi veta att Risön fram till omkring sekelskiftet 1700/1800 var helt omflutet av vatten och att Risön före 1700-talet inte finns omnämnd i historien men under seklets andra hälft nämns som en del av Bredviken tillhörande Näsby skifteslag i Kalix socken.
Den första bebyggelsen i det vi i dag känner som Risön lär ha uppstått i samband med att Johan Bergman Olson köpte "Risö Skepswarf" i mitten av 1830-talet och byns första bofasta tros vara "waktkarlen vid Risö warf" Hindrik Hindriksson.
Läsaren tas vidare med i historien och får bekanta sig med många människor, resan går till nutid där bland annat alla 300 fastigheter med dess nuvarande ägare och historia finns med.
Ragnhild Sundqvist, Kurt-Lennart Sundqvists mamma, bor i Boden och hon har varit med på träffarna i hembyn.
– Det är så roligt att träffas så här och jag minns så mycket från förr, säger Ragnhild Sundqvist med medhåll av övriga.
– Jag känner en stolthet över att vi skapat den här boken tillsammans, säger Karin Öberg.
– Träffarna betyder mycket för sammanhållningen i byn, säger Birgitta Sjöberg.
Härom kvällen var det boksläpp i hembygdsgården och redan innan öppningen samlades människor utanför.
– Det är roligt att se att intresset är så stort, samma kväll sålde vi halva upplagan, 250 av 500 böcker, säger Anders Öberg.
Intäkterna går till hembygdsföreningen.
Så vad händer nu, när ni är klara?
– Alla vill fortsätta, så först ska vi ha jullov och sedan ska vi starta en studiecirkel om Risöns utveckling, säger Kurt-Lennart Sundqvist.
Blir det nästa bok?
– Det är inte planerat, vi får se, säger Kurt-Lennart Sundqvist.