Rekord för donationsregistret

Fler än någonsin har meddelat sin inställning till donation. ”Det här är en av mina hjärtefrågor”, säger Ingela Sandkvist.

"Det är viktigt att prata med sina anhöriga så att de vet  vad man vill om situationen skulle uppstå", säger Ingela Sandkvist, distriktssköterska.

"Det är viktigt att prata med sina anhöriga så att de vet vad man vill om situationen skulle uppstå", säger Ingela Sandkvist, distriktssköterska.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2019-12-27 19:00

I år slår donationsregistret rekord, till den 30 oktober hade 119 168 personer anmält sig. Det är något fler än de senaste tio åren och nästan en fördubbling jämfört med 2018 som kom upp till 77 252 anmälda på helåret. 

I donationsregistret anmäler personer om de säger ja eller nej till donation. 

– För mig är det självklart att säga ja. Om jag eller mina närmaste blir så sjuk att de behöver organ hoppas jag att vi ska kunna få, då är det också självklart att jag är villig att ge. Om jag inte kan leva är det vackert om någon som är jättesjuk kan få leva ett fullgott liv, säger Kalix distriktssköterska Ingela Sandkvist, som varit transplantationskoordinator. 

Totalt är nu 1,7 miljoner svenskar registrerade, drygt 75 procent säger ja till donation, 25 procent säger nej. 

– Det är viktigt att prata med sina närmaste. De anhöriga får alltid frågan även om du meddelat till donationsregistret. Det är viktigt att lyfta frågan så att anhöriga slipper ta ställning mitt i den hemska situation som uppstått. Många gånger känner människor efteråt tröst i sorgen att någon annan fått hjälp av den avlidna. 

I donationsregistret går det att registrera sin inställning till donation. Det gör så att personens vilja är känd och anhöriga slipper gissa sig till rätt svar om frågan skulle uppkomma. 

– Det finns ingen övre åldergräns eller hur man levt sitt liv, en medicinsk bedömning görs i varje enskilt fall. 

Hon säger att ingen behöver oroa sig för att få sina organ donerade utan att vara död på riktigt. 

– I Sverige finns ingenting ”typ död” när hjärnan är död då är man död. Det kontrolleras genom flera tester. Förr räknades att vara död när hjärtat stannat, så är det inte nu, vi kan ofta starta hjärtat.

Donationsregistret är ett stängt register, ingen kan se hur någon har ställt sig till donation om inte personen blir aktuell för donation. I Sverige går det inte heller att leta upp den person som fått ett organ. 

Ingela Sandkvist har träffat Norrbottningar som fått ta emot organ.

– Jag har träffat patienter som fått en njure från en nära släkting som fortfarande lever och hjärttransplanterade, de är oerhört tacksamma över att fått livet tillbaka. 

Behovet av organ är stort. Den första oktober behövdes 890 organ, främst njurar.

– Efterfrågan är större än tillgången. Många dör i väntan på organ, säger Ingela Sandkvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!