UF-företagarna Elin Söderlund och Ronja Englund arbetar intensivt mot mäns våld mot kvinnor. Nu har de fått hjälp i kampen av Linda Frohm. Vid de unga företagarnas show på temat föreläste Linda Frohm.
– Om det vore jag skulle jag ha gått direkt, är den fras som uttalas så gott som dagligen av personer runt om i Sverige, i Norrbotten och här i Kalix, säger moderatpolitikern Linda Frohm.
Men så enkelt är det sällan konstaterar hon och berättar att 14 procent av landets kvinnor, 5 procent av männen uppger att de blivit utsatta för fysiskt våld i nära relation. 20 procent av kvinnorna och 8 procent av männen berättar att de upprepat och systematiskt utsatts för psykiskt våld. 28 procent av kvinnorna och 6 procent av männen har efter 18-års ålder blivit utsatt för sexuellt våld.
– Alla dessa människor gick inte direkt. Vi stannar i relationer fast vi lärt oss att genast gå.
Hon konstaterar att det år 2018 anmäldes 79 våldsbrott och 10 våldtäkter i Kalix.
– Vi vet att väldigt få av de brott som människor utsätts för leder till en anmälan. Våldet finns bland oss, det händer här och nu, säger Linda Frohm, regionråd i länet.
Elin Söderlund och Ronja Englund fortsätter sitt arbete att göra världen tryggare och mer jämlik. De arbetar aktivt mot mobbning, för jämlikhet och för att sätta stopp för våld mot kvinnor. De väljer att arbeta med hjälp av kultur och de väljer att tala klarspråk, berättar Ronja Englund.
– Hur kommer det sig att män kan få status genom att berätta eller överdriva sexuella bedrifter medan kvinnor kan få dåligt rykte om de berättar samma saker, frågar sig Elin Söderlund.
– Det är viktigt att tänka på vad vi säger till varandra, vad vi kommenterar på varandras bilder och vilken typ av bilder och videor vi delar och lägger ut på sociala medier, säger Ronja Englund.
Som regionråd får Linda Frohm del av uppgifter som rör våld och jämställdhet. Hon betonar betydelsen av aktivt arbete och hon berömmer insatserna från Elin Söderlund och Ronja Englund.
– Respekten för varje människas frihet måste vi alla stå upp för, varje dag. Vill vi ha en förändring, vill vi tro att det kan ske en utveckling på riktigt, så kommer det krävas mycket av många. 1948 antogs FN deklaration om mänskliga rättigheter, den första artikeln börjar ”alla människor är födda fria och i lika i värde och rättigheter”, det är 52 år sedan, säger Linda Frohm.