Politisk strid om betygsuttalande

Är betyg från årskurs fyra önskvärt eller inte önskvärt - och ska åsikten uttryckas även om den inte efterfrågas? En skrivning i ett remissvar ledde till debatt.

Utbildningsnämnden i Kalix, denna gång på Djuptjärnsskolan.

Utbildningsnämnden i Kalix, denna gång på Djuptjärnsskolan.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-10 18:00

Kalix kommun är en av remissinstanserna som ges möjligt att yttra sig om  möjlighet till betyg från årskurs fyra.

Bakgrunden finns i januariavtalet - fyrpartiuppgörelsen som genomfördes efter valet hösten 2018 - som säger att möjligheten för skolor som vill sätta betyg från årskurs fyra ska införas den 1 juli i år.

Regeringsformens beredningskrav gör att det inte kan ske förrän den 1 augusti 2020.

En ändring är att ta bort begränsningen 100 skolor i Sverige.

"Kalix kommun har inget att invända till förslaget till ändring i försöksverksamheten i stort, men är tveksam till att rektor ska få besluta eftersom det ytterligare kan påverka likvärdigheten negativt" skriver Kalix kommun i remissvaret och så långt säger sig utbildningsnämndens politiker vara överens.

Den politiska debatten kom att handla om dessa rader i remissvaret:

"Kalix kommun vill ändå påpeka att betyg från årskurs 4 inte är något som är önskvärt. I dagsläget fångas elever upp via IUP (individuella utvecklingsplanen, reds anm) och skriftliga omdömen, detta tillsammans med läsa-skriva-räknagarantin är mer än tillräckligt. Betyg blir enbart stressande för eleverna och inget som ökar måluppfyllelsen."

Charlotte Sundqvist, utbildningschef Kalix kommun, säger så här:

– Det finns forskning både för och emot betygen. Vi har full koll från årskurs ett på om en elev riskerar att inte nå målen. Vad mer ska tidiga betyg tillföra? Jag tror inte på det.

Utbildningsnämndens arbetsutskott har sagt ja till den sistnämnda skrivningen, den som nämnden är oenig om.

– Skrivningen om att vi inte tycker att rektor ska besluta i frågan är bra, det ska ligga på nämnden att besluta i den här frågan. Däremot är jag mer tveksam till om vi ska yttra oss om betyg eller inte betyg, säger Inga-Lis Samuelsson (C).

– Arbetsutskottet har godkänt tjänsteskrivelsen, säger Viktoria Wikström (S), vice ordförande och för dagen ordförande.

– Det ser bra ut så där, säger Hans-Göran Sandberg (S).

– Vår främsta invändning är att remissvaret inte ska handla om vad vi tycker om betyget och att det därför inte bör stå med. Vi har inte diskuterat tidiga betyg politiskt i Kalix, säger Tomas Johsund (L) efter sammanträdet.

Beslutet blev att remissvaret skickas in i sin helhet.

Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!