22 ledamöter (en ledamot saknas) tog plats i den större salen i Kalix Folkets hus, för kommunfullmäktiges sammanträde.
Kommunfullmäktige består vanligen av 41 ledamöter och sammanträdessal är vanligen sessionssalen i förvaltningen.
Sammanträdet inleddes med parentation över Agne Nilsson, ledamot som har gått bort.
Krisledningsnämnden återrapporterade besluten till kommunfullmäktige: en tilläggsbudget på tolv miljoner kronor, beslut om köp av presentkort till kommunanställda för totalt drygt 660 000 kronor, köp av beredskapsboende för strax över två miljoner kronor samt köp av mat i restauranger till gymnasieelever för 500 000 kronor i månaden.
– Vi har hamnat i kris och det är första gången i historien som vi har en krisledningsnämnd aktiverad, sade kommunalrådet Tommy Nilsson (S).
– Syftet är gott, problemet är att krisledningsnämnden inte får besluta i utvidgade budgetfrågor, i dagsläget får det stanna vid en reservation, sade Carl Otto Gählman, (FiK).
– Det är en extraordinär situation som uppstått, sade Tommy Nilsson.
– Vi har tagit gemensamma beslut, jag hoppades att vi kunde vara eniga i att stötta näringslivet i en svår situation, sade Inga-Lis Samuelsson (C).
Årsredovisningen för Kalix kommun hanterades och där fanns plats för åhörarnas frågor.
Resultatet för år 2019, som politikerna godkände, är efter justering 18 miljoner kronor.
Sivert Granström, med många år inom politiken, var som tidigare år med när politikerna diskuterar årsredovisningen.
– Jag vill lyssna och ställa frågor, sade Sivert Granström som dels hade frågor om Kalix Folkets hus och ekonomin och han undrar med anledning av den (underskott på 321 500 kronor enligt kommunens siffror) om det finns möjlighet att åter få en Folkets hus-förening som driver huset, dels om Resecentrum, investeringen och persontrafiken på järnvägen.
– Jag tror inte att människor kommer att åka tåg mellan Kalix, Luleå och Boden, sade Sivert Granström.
Tommy Nilsson svarade att Folkets hus inte går att driva med kravet att det ska gå runt ekonomiskt varför det inte är aktuellt med föreningsdrift.
Avseende Resecentrum sade kommunalrådet att investeringen för kommunens del handlar om 14 miljoner kronor och driften om drygt en miljon kronor per år.
– Jag tror på detta, järnvägen är en av de viktiga satsningarna i Norrbotten, sade Tommy Nilsson.