Polisen dröjde över en timme vid strypmord

Polisbristens Norrbotten har nått en gräns. Det anser Johan Claesson vid polisförbundet efter att en utryckningstid på över en timme noterats i ett mordfall. "Man hade kunnat rädda liv."

Johan Claesson, ordförande polisförbundet i region nord, tycker det är beklagligt att polisbristen i Norrbotten i förlängningen kan ha inneburit döden för en ung kvinna.

Johan Claesson, ordförande polisförbundet i region nord, tycker det är beklagligt att polisbristen i Norrbotten i förlängningen kan ha inneburit döden för en ung kvinna.

Foto: Jonas Andersson

Kalix kommun2020-01-08 21:00

Klockan var 16.24 den 24 april förra året när polisen larmades om en misstänkt misshandel i en bostad i Kalix. Den enda patrullen som fanns tillgänglig i östra Norrbotten var upptagen i ett annat ärende. 

Beslut togs då att skicka två stycken narkotikaspanare från Luleå.

När de två poliserna anlände till adressen i Kalix, en timme och en kvart senare, var kvinnan död.

– Det är beklagligt att en sådan här sak händer, att den här kvinnan inte har fått hjälp i tid, säger Johan Claesson, polisförbundets ordförande i region nord.

Claesson, som själv bor i Kalix kommun, pekar på det faktum att det inte handlade om någon avkrok som larmet inkom från.

Den efterföljande diskussionen inom polisen ger inte heller sken av att det handlade om en felprioritering, konstaterar han.

En verklighet som gör utfallet extra sorgligt.

– Det är ju inte av elakhet eller inkompetens som man gör de här prioriteringarna, hur man ska bemanna. Och händer det då något annat som låser upp den patrullen, då finns ingen att skicka. Det är inte acceptabelt. Man hade kunnat stoppa det här och räddat liv.

Johan Claesson menar att den låga bemanning i förlängningen hotar samhällskontraktet mellan stat och medborgare. Polisens uppgift är att ställa till rätta och skydda medborgarna.

– Någonstans når man en gräns, när vi tappar i trovärdighet. Det har med rättstrygghet att göra. Vi måste se till att vi har en robust organisation i lokalpolisområdena, som klarar sitt uppdrag.

Några siffror på hur polisens bemanning har sett ut över tid i östra Norrbotten och övriga delar av länet jämfört med idag, det har inte Johan Claesson.

– Jag kan bara konstatera att vi blir färre och färre. Hos oss, hur många poliser finns det till exempel i Överkalix i dag? Det var många år sedan det var några poliser där över huvud taget. Receptionen är väl öppen någon dag i veckan, säger han och fortsätter:

– Och det gäller inte bara i östra Norrbotten, utan i hela norrbotten. Men även i hela sverige.

Någon direkt lösning på hur man kan komma till rätta med polisbristen, det har han inte.

I samtal med poliser ute på gatan har Johan Claesson fått den uppfattningen att de inte ser den satsningen på yrket som statens påstår sig göra.

Hovrättsförhandlingen efter strypmordet i Kalix pågår just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!