Utställningen bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker "Plundrarna - hur nazisterna stal Europas konstskatter" och "Boktjuvarna - jakten på de försvunna biblioteken" som har översatts till 19 språk.
Den turnerande utställningen är producerad i samarbete mellan Anders Rydell, Forum för levande historia och Folkets hus och parker.
Kalix kommun bokade utställningen för nästan ett år sedan och nu finns den på plats att se denna och nästa vecka.
I utställningen berättar texter, bilder och föremål om den största plundringen av kulturföremål i världen, som genomfördes mellan åren 1933 och 1945.
Där sägs att miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa, det var mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.
– Nazisternas plundring var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet, säger Anders Rydell i ett pressmeddelande.
Det uppges vara över 100 000 konstverk, miljontals böcker och mycket arkivmaterial som ännu saknas.
Förintelseöverlevare och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål pågår.
Britt-Inger Nordström har träffat och lyssnat till föreläsningen av Anders Rydell, i samband med att kommunen bokade utställningen.
– Jag önskar att alla människor besöker den här utställningen, jag har meddelat skolan om att den kommer hit, jag hoppas att de besöker den. Det här är historia, men det är också någonting som påverkar oss och händer nu. Konspirationsteorierna och den nazistiska ideologin som låg till grund för plundringen har återkommit med full kraft i vår tid. Vi kan inte ta demokratin för given, vi måste kämpa för den varje dag, säger Britt-Inger Nordström.
Det är lördag förmiddag när vi ses, många människor besöker utställningen i Kalix konsthall.
– Jag tror att tidpunkten för utställningen är bra, det har nyligen uppmärksammats att det är 75 år sedan Auschwitz frigavs. Vi pratar fortfarande om det som hände, men vi pratar alldeles för lite om det. Vi måste påminna kommande generationer om vad som hände och kan hända om vi inte är medvetna om hur det börjar. Vi får aldrig glömma, säger Britt-Inger Nordström.