Ansökan om kameraövervakning utanför skolorna, som ska skickas till länsstyrelsen för beslut, ligger på utbildningschefen Charlotte Sundqvists bord.
Skolgårdarna som avses är Furuhedsskolan, Naturbruks, Centrumskolan och eventuellt Djuptjärnsskolan.
Sven Nordlund (Mp), ordförande utbildningsnämnden:
– Vi har ett vaktbolag som gör ronder vid skolorna, men det räcker inte, det händer ibland saker som inte ska hända på skolgårdar. Det är människor som hänger där och hittar på tokigheter. Kameraövervakning kan ha en avskräckande inverkan.
Hur resonerar politiken kring integritetsfrågan, finns det olika uppfattningar?
– Tvärtom, skulle jag säga. Frågan har bara varit uppe som information. Regelverket kring kameraövervakning är så reglerat så i det här fallet ser jag inte integritetsfrågan som ett problem, säger Sven Nordlund.
Charlotte Sundqvist säger att en av sakerna hon funderar på, är om kameraövervakning ska ske dygnet runt eller endast när skolan är stängd.
– Det samlas många ungdomar på skolgårdar, kameraövervakningen är i förebyggande syfte för att förhindra skadegörelse och inbrott. Vi hoppas få ungdomarna att vara på ungdomsgården eller i olika aktiviteter i stället för att samlas på skolgårdar, säger Charlotte Sundqvist.
Integritetsfrågan?
– Det här är väldigt, väldigt uppstyrt. Om vi får tillstånd till kameraövervakning så måste vi skylta om den och det är reglerat när och vem som får titta på materialet, det är ingenting som får tittas på för skojs skull utan bara när det faktiskt har hänt någonting, säger Charlotte Sundqvist.