Ordförande: "Det är otroligt bekymmersamt"

"Många omhändertagna barn, allt mer våld även i nära relationer, droger, bostadsbrist och hemlöshet. Vi har under ganska lång tid sett en svår utveckling och vi måste våga prata om de här frågorna”, säger Katarina Burman (V), ordförande i socialnämnden i Kalix.

"Min erfarenhet är att det ofta är någonting i barndomen, ofta någonting traumatiskt, som ligger bakom att unga hamnar snett" säger Stefan Granström.

"Min erfarenhet är att det ofta är någonting i barndomen, ofta någonting traumatiskt, som ligger bakom att unga hamnar snett" säger Stefan Granström.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-17 19:00

Katarina Burman säger att hon följt utvecklingen närmare sedan år 2014 och hon beskriver en växande problematik:

– Det är otroligt bekymmersamt och det handlar om vår framtid. Vi måste våga prata om de här frågorna. Jag upplever att vi under ganska lång tid, tyvärr, har sopat dem under mattan. Vi vill ha ett tryggt och bra samhälle, hur kan vi tillsammans skapa det?

Malin Åberg, trygghets- och preventionssamordnare Kalix kommun, jobbar med dessa frågor.

– Det ska finnas ett smörgåsbord av utbildningar och annat för föräldrar som vill ha stöd, säger Malin Åberg.

Anna-Lena Andersson, socialchef, säger att våldet har ökat på senare år och hemlösheten är ett annat problem:

– Vi vet att det finns unga hemlösa grabbar i Kalix. Det finns en uppenbar risk för att de hamnar i dåliga situationer.

Mikael Engren är områdespolis i Kalix och han bekräftar att det finns mycket droger i omlopp; alkohol, cannabis och amfetamin nämns som vanligare förekommande.

– Det är som det alltid har varit, de som hänger på stan är mer i riskzonen både för att bruka droger och för att göra andra dumma saker, säger Mikael Engren.

En anledning till att det är svårt att säga hur många unga som rör sig i fel riktning i det här sammanhanget, uppges vara att en del är med en kort stund medan andra stannar längre.

Framgångsfaktorer för att vända utvecklingen?

– Att lyckas få med föräldrarna är en väldigt viktig del. Det är väldigt viktigt att föräldrar vidmakthåller kontroll och har regler. En annan viktig sak är att se på machokulturen, få till en bättre balans i samhället, en bra bild av hur en man ska vara. Jag tror att det är viktigt att ha en långsiktig plan i satsningarna. Vi har ett jättebra samarbete med socialtjänsten och skolan, även fritidsdelen är med, säger Mikael Engren.

Stefan Granström, behandlingsassistent som jobbar med unga i öppenvård, har arbetat vid Johannisbergs ungdomshem.

– Min erfarenhet är att det ofta är någonting i barndomen, ofta någonting traumatiskt, som ligger bakom att unga hamnar snett, säger Stefan Granström som beskriver nuläget så här:

– Jag tror att mycket är på rätt väg, vi jobbar tillsammans i hela systemet och mycket med prevention. Det finns fortfarande saker att utveckla, saker som kommer att kräva ekonomiska resurser. Vi kan inte se kortsiktig ekonomi när det gäller människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!