Nya utmaningar lockar krögarparet vidare

Restaurangen står tom, nya ägare lär vara på gång och grundarna går vidare i samma namn. ”Vi vill göra någonting nytt” säger Tania Nilsson, vd vid Arvids Place.

Tania och Arvid Nilsson fick utmärkelsen "Årets nyföretagare 2016". Nu går de vidare med en mer ambulerande verksamhet.

Tania och Arvid Nilsson fick utmärkelsen "Årets nyföretagare 2016". Nu går de vidare med en mer ambulerande verksamhet.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix kommun2020-01-19 14:55

Makarna Tania Nilsson och Arvid Nilsson startade Arvids Place för fem år sedan.

I december 2019 stängde de restaurangen i Kalix för att starta restaurangverksamheten vid Cape East i Haparanda.

– Vi driver fortfarande företaget Arvids Place och att starta restaurangen på Cape East ingår som konsultuppdrag där, säger Tania Nilsson.

Piteå havsbad group driver Cape East och de ska driva även restaurangen.

Makarna Nilssons uppdrag är att dra igång den och sedan lämna över den.

– Det är en fantastisk lärdom. Det är en sak att driva en egen restaurang och en annan sak att starta en restaurangverksamhet som är en del i ett hotell och ingår i en större koncern, säger Tania Nilsson som är sommelier och gör detta tillsammans med Arvid Nilsson som är kock.

En del i den nya egna satsningen är hemmakrog, eller ”private dining” som det kallas.

– Vi har en stuga i skärgården och där ska vi ordna intima middagar för åtta till tio personer med tydliga teman och det gastronomiska samtalet i fokus vid utvalda tillfällen. Hemmakrogar kommer starkt och finns i storstäderna, men inte här ännu i någon större omfattning. Vi tror på idén. Även med restaurangen kom vi med nyheter, som exempelvis avsmakningsmenyer och vinprovningar, som föll väl ut hos Kalixborna, säger Tania Nilsson som ser gästspel i andra restauranger nära och längre bort, mer fokus på samspelet mat och vin samt möjligheten att hyra ut sig till middagar hemma hos människor bland möjligheterna i den mer ambulerande verksamheten som nu väntar.

– Det har varit svårt att ta sådana uppdrag och samtidigt driva en restaurang. Det finns en enorm arbetskraftbrist i branschen, speciellt avseende erfaren personal och spetskompetens, och vid toppar samt vid speciella tillfällen. Gäster i dag är oerhört medvetna och branschen, särskilt här uppe, är inte riktigt i kapp, säger Tania Nilsson.

Vad är det som gör att ni lämnar restaurangen för det nya?

– Dels omväxling, nya utmaningar, dels att vi fått ganska många förfrågningar från annat håll som gör att vi nu vill prova det, säger Tania Nilsson.

Det blir ny restaurangverksamhet i det som var Arvids Place.

– Det är tre yngre entreprenörer, från Umeå, som planerar för restaurangetablering under februari månad. Jag vet ingenting om deras nisch, jag vet bara att det fortsatt blir en restaurang där, säger Tania Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!