Nya domar ger möjlighet att överklaga

Nya domar ger möjlighet att överklaga nyckelbiotoper. "Målet är att registreringarna ska tas bort" säger Magnus Norberg, jurist LRF Konsult.

Nya domar ger rätt att överklaga nyckelbiotoper.

Nya domar ger rätt att överklaga nyckelbiotoper.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Kalix kommun2020-03-01 17:00

Vi har berättat om Leif Andersson som äger fastighet i Pilkkajärvi, Kalix kommun.

År 2004 fick dåvarande ägare till fastigheten brev av Skogsvårdsstyrelsen, som det då hette, om att de funnit ett värdefullt område som klassades som nyckelbiotop.

Leif Andersson äger fastigheten, totalt 430 hektar skog, sedan ett antal år tillbaka.

Skogsstyrelsen ville, med anledning av att det inte blev något avtal med förre fastighetsägaren, göra ett naturvårdsavtal med Leif Andersson avseende 9,6 hektar (där de värdefulla arterna ska finnas).

Leif Andersson sade nej till avtalet, som skulle ge honom 329 000 kronor, vilket motsvarar 60 procent av värdet på skogen:

– Jag är inte främmande för att skydda skog men ersättningen är för låg. Ersättningen är ju för att jag inte kan avverka min skog, varför får jag då ett bud om halva värdet?

Leif Andersson ville då att nyckelbiotoperna på hans fastighet skulle avregistreras, Skogsstyrelsen svarade att det inte går och senare att registrering av nyckelbiotoper är ett kunskapsunderlag och inte ett beslut och därför inte kan överklagas.

Leif Andersson överklagade till förvaltningsrätten i Jönköping, med yrkandet att Skogsstyrelsens besked skulle ändras så att nyckelbiotoperna avregistrerades.

Förvaltningsrätten i Jönköping säger att registreringen av nyckelbiotoper är ett beslut som ska kunna överklagas, men att registreringen ska kvarstå då de inte finner skäl att ifrågasätta Skogsstyrelsens bedömning.

En annan skogsägare har överklagat i samma sak till förvaltningsrätten i Malmö, som lämnat sin dom knappt två veckor efter domen i Jönköping.

Förvaltningsrätten i Malmö går längre, den anser att Skogsstyrelsen saknar erforderligt författningsstöd för att, mot fastighetsägarens bestridande, registrera nyckelbiotoper på dennes fastighet varför registreringarna ska undanröjas.

Leif Andersson:

– Jag är jätteglad över att förvaltningsrätten säger att registreringen är ett beslut som går att överklaga, det är ett steg i rätt riktning. 

Magnus Norberg, juridiskt ombud, säger att de överklagar domen till Kammarrätten:

– Målet är att registreringarna ska tas bort. Förvaltningsrätten i Malmö säger ju att Skogsstyrelsen behöver ett tydligare lagstöd än vad de har. Det här problemet är olika stort för olika skogsägare, för dem som får väldigt stora nyckelbiotoper registrerade kan det handla om värden på miljontals kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!