Njurförbundet Norrbotten på plats i Kalix

Njurförbundet Norrbotten är på plats i Kalix för att informera och för att påminna människor om möjligheten att anmäla sig till donationsregistret.

Karin Andersson kollar blodtrycket på Mikael Wass, vid bordet syns också Juhani Pulkkinen, Lennart Salander och Lisa Christiansen.

Karin Andersson kollar blodtrycket på Mikael Wass, vid bordet syns också Juhani Pulkkinen, Lennart Salander och Lisa Christiansen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-05 20:08

Det är Donationsveckan och Njurförbundet Norrbotten är på plats i gallerian i Kalix.

Lennart Salander, ordförande Njurförbundet Norrbotten och Juhani Pulkkinen, också för förbundet, informerar tillsammans med Lisa Christiansen, dialyssjuksköterska med speciellt ansvar för transplantationer och Karin Andersson, dialyssjuksköterska.

Efter en timme i gallerian har de fått in tolv nya anmälningar till donationsregistret.

– Det brukar komma in 12 000 anmälningar till donationsregistret en sådan här vecka, att jämföra med en vanlig vecka som ligger på 400 till 1 000 anmälningar, säger Lennart Salander.

Lisa Christiansen, som gör donationsutredningar vid Kalix sjukhus som sedan skickas till Sahlgrenska i Göteborg där bedömningen om människan i fråga kan vara donator görs, säger att efterfrågan är mycket större än tillgången.

Som jämförelse kan sägas att fem människor i Östra Norrbotten fått njurtransplantation hittills i år och omkring 700 människor i hela landet uppges för närvarande vänta på njure.

Vanligaste frågan?

– Vanligaste påståendet är "mina organ duger inte, jag är för gammal". Det är fel, en 70-åring kan ha lika fina förutsättningar som en 40-åring i detta. Huvudsaken är att du anmäler dig, läkarvetenskapen tittar på resten, säger Lennart Salander.

Mikael Wass har passat på att anmäla sig till donationsregistret denna dag.

– När jag inte längre behöver mina organ, varför inte donera dem? De kan ju hjälpa en annan människa, säger Mikael Wass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!