Kasserad frukt blir prima praliner

Frukt som ingen vill köpa behöver inte slängas, den kan lika gärna bli praliner.

Åsa Andersson-Ulvede i pralintillverkningen. Frukten ska så småningom bli fyllning.

Åsa Andersson-Ulvede i pralintillverkningen. Frukten ska så småningom bli fyllning.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-09-19 12:34

Åsa Andersson-Ulvede  är pionjär på sitt område. Hon är först i landet att göra praliner av kasserad frukt.

– Jag har grunnat på den här idén i ungefär ett år, säger hon.

Åsa Andersson-Ulvede har en utbildning inom natur, miljö och turism bakom sig och det är miljötänket som lett in henne på att använda kasserad frukt i sin pralintillverkning.

Hon har ett avtal med en handlare som innebär att hon tar vara på den frukt som ska slängas och gör fyllning till sina praliner av den.

Ananas, äpplen och päron är smaker som fungerar bra i praliner och hon har även funderingar på att använda plommon och vindruvor. 

Förutom frukt från affären använder hon blåbär, lingon och hjortron som hon plockar själv. 

En ananas som sett sina bästa dagar står på tur att bli pralinfyllning.

– Nu smakar den som bäst men den går inte att sälja. Tänk att den plockats så långt bort och har färdats så långt –  det är klart att vi ska ta vara på den, säger Åsa Andersson-Ulvede.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!